BODO DELODAJALSKE ORGANIZACIJE JAVNO OBSODILE KRŠITVE V PODJETJU MARINBLU? Delavska svetovalnica nanje naslovila več vprašanj (VIDEO)

Slovenija

Delavska svetovalnica se je po razkritjih hudih kršitev pravic delavcev z več vprašanji obrnila tudi na delodajalske organizacije. Med drugim jih zanima, ali je sprejemljiva praksa, da so delavci pod nenehnim nadzorom videokamer, prav tako jih sprašujejo, če se bodo distancirale oziroma javno obsodile razkrite prakse.

Potem ko je Delavska svetovalnica s pomočjo medijev razkrila hude kršitve pravic delavcev v podjetjih Marinblu in Selea iz Kozine, kar so predstavniki podjetij danes zanikali, so se v svetovalnici obrnili na delodajalske organizacije.

Zanima jih, če se dela v proizvodnji res ne da organizirati tako, da ne bi zaradi nehumanih pogojev delavci podali odpovedi po nekaj mesecih. Prav tako jih zanima, ali je sprejemljiva praksa, da so delavci pod nenehnim nadzorom videokamer.

BONUS VIDEO: Goran Lukič o "novodobnem suženjstvu" na Kozini, vložili so kazensko ovadbo

"Ali je sprejemljivo, da se delavce naseli v bivalne prostore, kot so bili izpostavljeni in ali bi mogoče težavo za fluktuacijo delavcev moral delodajalec iskati najprej pri sebi (nizka plača, slabi pogoji)," so v pismu vprašali Združenje delodajalcev Slovenije, Gospodarsko zbornico Slovenije, Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije, Trgovinsko zbornico Slovenije in Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije.

Delavsko svetovalnico zanima tudi, če se bodo omenjene organizacije distancirale oziroma javno obsodile takšne prakse.

Kot so zapisali, se nanje obračajo zlasti zaradi današnje novinarske konference direktorice podjetij Marinblu in Selea Rozane Šuštar, "na kateri smo poslušali, kako je v proizvodnji delo nemogoče urediti tako, da delavci ne bi že po nekaj mesecih podali odpoved".

Šuštarjeva je danes sicer zavrnila očitke v zvezi z izkoriščanjem ljudi, mobingom in neizplačevanjem plač v omenjenih družbah. V podjetjih je bilo danes izvedenih več inšpekcijskih nadzorov.

BONUS VIDEO: Tiskovna konferenca, na kateri je Šuštarjeva vse očitke zanikala, se je sicer začela sproščeno, a po eni uri so živci že začeli popuščati

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Marko |  10 .06. 2022 ob  11: 33
@ZigaZois lahko imaš videonadzor, če ga upravlja služba z licenco in informacijskim pooblaščencem. V kolikor rabiš posnetek, ga ta služba najpej obdela tako, da je vidno samo to kar se išče. Če si lastnik kamere in objekta , to še ne pomeni da lahko gledaš videoposnetke po mili volji. Sploh pa je uporaba videokamere za nadzor zaposlenih prepovedana.
kokodek |  10 .06. 2022 ob  09: 03
delodajalske organizacije so že 30 let tiho ob vseh svinjarijah, ki jih počnejo nekateri delodajalci!!! precednik Pahor pa se itak slika s kršitelji delavskih pravic, s preoblačenjem v raznorazne poklice je postal precednik in ponižal na stotine poštenih delavcev
Bella |  10 .06. 2022 ob  07: 23
Minister in vse inspekcije, ki predstavljajo drzavo morajo ukrepati tudi zaradi ugleda drzave, ki jo taki pokvarjenci blatijo in sramotijo. Kje je varuh, zakaj se ne oglasi Pahor? Mora biciklirat, plavat ali pece piskote v kaksnem vrtcu?
Takih govnarjev kot ta z gnilimi ribami je se nebroj v teh panogi. (Meso, ribe, zelenjava, sadje...)
ZigaZois |  10 .06. 2022 ob  00: 47
-3
Tudi na Petrolu so delavci pod stalnim videonadzorom pa je to menda zakonito.
Zvitalisica |  10 .06. 2022 ob  00: 20
17
Takim smetem bi bilo potrebno takoj zapreti firmo in dosmrtna prepoved odpiranja druge. Da je bil smet ze njen moz je povedalo sodisce in zato je sedel. Zdaj bo moralo dokazati, da je deviantna tudi ta histericna baba!!!