BO KURZ PO PADCU PONOVNO VSTAL JESENI? Stranka ga je potrdila za vodilnega kandidata

Svet

Avstrijska ljudska stranka (ÖVP) je danes svojega predsednika Sebastiana Kurza uradno imenovala za vodilnega kandidata na predčasnih parlamentarnih volitvah, ki bodo jeseni. Po koncu seje strankarskega vodstva je bilo iz stranke slišati ostre kritike na račun opozicijskih socialdemokratov in donedavnih koalicijskih partnerjev, svobodnjakov.

Generalni sekretar ÖVP je Karl Nehammer je tako stranki obtožil "zavezništva med rdečo in modro", ki je v parlamentu izglasovala nezaupnico bivšemu kanclerju Kurzu, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Deželni glavar avstrijske Štajerske Hermann Schützenhöfer je v luči jesenskih parlamentarnih volitev dejal, da je stranka prepričana v zmago, niso pa evforični. Tako kot deželna glavarka Spodnje Avstrije Johanna Mikl-Leitner je spomnil na dober rezultat ljudske stranke na nedavnih volitvah v Evropski parlament. Po oceni Mikl-Leitnerjeve rezultati volitev, kjer je ÖVP dobila daleč največ podpore med strankami, kažejo na krepitev politične sredine v Avstriji ter potrjujejo usmeritve Sebastiana Kurza.

Avstrija se je sredi maja znašla v hudi politični krizi, ki je na koncu Kurza stala kanclerskega položaja. Začelo se je z afero Ibiza, ko so se v javnosti pojavili posnetki, v katerem je donedavni vodja svobodnjakov in podkancler Heinz-Christian Strache pred volitvami leta 2017 v zameno za pomoč pri povečanju volilne podpore domnevni ruski vlagateljici ponujal poslovne pogodbe z vlado. Posledično so svobodnjaki morali zapustili vlado, Kurz pa je na njihova mesta imenoval strokovnjake.

Socialdemokrati so v ponedeljek zahtevali glasovanje o nezaupnici Kurz in celotni začasni vladi, ki je s pomočjo glasov svobodnjakov in opozicijske Jetzt-Liste Pilz tudi bila izglasovana. Predsednik države Alexander Van der Bellen je začasno tekoče posle poveril začasni vladi, kanclerske posle pa je prevzel dosedanji finančni minister in podkancler Hartwig Löger. Novo vlado, ki bo na položaju do jesenskih predčasnih volitev, naj bi Avstrija dobila v enem tednu.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija