BODO ŠTELE TOČKE? To so srednje šole na Obali, ki bodo imele omejitev vpisa

Koper

Do 23. aprila, ko je bil končan rok za prenos prijav, se je za vpis v srednje šole za šolsko leto 2019/2020 na 22.796 razpisanih mest prijavilo 18.811 kandidatov, lani pa 18.175. V prenosnem roku je svojo prijavo preneslo 925 kandidatov. Vpis bo omejen na 43 javnih šolah, lani na 41 šolah in eni zasebni, so sporočili s pristojnega ministrstva.

Za programe, kjer je število prijav preseglo število razpisanih mest, prostorske in kadrovske zmogljivosti šole pa to omogočajo, je zagotovljenih dodatnih 292 vpisnih mest v javnih šolah. Izbirnega postopka se bo zaradi omejitve moralo udeležiti 31,3 odstotka prijavljenih kandidatov oz. v programih z omejitvijo vpisa je prijavljenih 5894 kandidatov, so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Na katerih srednjih šolah na Obali bo omejitev vpisa?

Kot je razvidno na spletni strani ministrstva, bo na Obali omejitev opisa na dveh srednjih šolah. Na Srednji tehniški šoli Koper je za programa frizer in avtoserviser razpisanih 26 mest. Za prvi program so prejeli 29 prijav, medtem ko za avtoserviserja 36. Na Srednji šoli Izola pa so za programa kozmetični tehnik in predšolska vzgoja razpisali 28 mest. Za kozmetičnega tehnika so dobili 30 prijav, za program predšolska vzgoja pa 34.

Za programe splošne gimnazije več prijav kot lani

Prvotno število razpisanih mest se bistveno ni spremenilo, za novince je še vedno na voljo 4277 prostih mest, lani 4743, in sicer v programih nižjega poklicnega izobraževanja še 220, v programih srednjega poklicnega izobraževanja 2437, v programih srednjega strokovnega izobraževanja 1227, v programih gimnazij 393 mest, od tega v splošnih gimnazijah 266 mest, v programih strokovnih gimnazij pa 127 mest.

V programe nižjega poklicnega izobraževanja se je prijavilo 484, lani pa 486 kandidatov, v programe srednjega poklicnega izobraževanja 3732 kandidatov, v programe srednjega strokovnega izobraževanja 7974 kandidatov in v programe gimnazij 6621 kandidatov. Za programe splošne gimnazije se je prijavilo 5386, lani 5328 kandidatov, od tega za programe zasebnih šol 418 kandidatov. Za strokovne gimnazije pa se je prijavilo 1235 kandidatov.

V srednje šole se vpisuje večja generacija kot lani

V naslednjem šolskem letu se širi mreža programov srednjega poklicnega izobraževanja, v katerih se bodo lahko dijaki izobraževali tudi v vajeniški obliki. V vajeniški obliki se bo v naslednjem šolskem letu možno izobraževati v 12 izobraževalnih programih. Trenutno je na teh programih v vajeniški obliki izobraževanja skupno prijavljenih 80 kandidatov, in sicer 28 v programu oblikovalec kovin - orodjar, 13 v programu mizar, 10 kandidatov v programu steklar, devet v programu mehatronik operater, sedem v programu strojni mehanik, šest kandidatov v programu slikopleskar - črkoslikar, trije kandidati so v vajeniško obliko izobraževanja prijavljeni na programu elektrikar, po en kandidat pa v programih zidar, gastronomske in hotelske storitve, klepar - krovec in papirničar.

V srednješolskih programih je letos več prijavljenih dijakov kot lani, kar je po navedbah ministrstva verjetno posledica dejstva, da se prihodnje šolsko leto v srednje šole vpisuje večja generacija kot lani. Letos namreč zaključuje osnovno šolo 17.684 devetošolcev, kar je 599 kandidatov več kot lani. Prav tako so se prijavili tudi dijaki, ki se z naslednjim šolskim letom ponovno vpisujejo v začetni letnik, vendar v drug izobraževalni program, dijaki, ki niso bili uspešni v prvotno izbranem programu, nekaj pa je tudi prijavljenih kandidatov, ki osnovno šolo v tem šolskem letu zaključujejo v tujini.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija