BO DRŽAVA VENDARLE UVELJAVILA PREDKUPNO PRAVICO? Danes znana odločitev SDH

Slovenija

Potem ko je nadzorni svet Kapitalske družbe (Kad) v ponedeljek podal soglasje k uveljavitvi predkupne pravice za Yorkov 43,2-odstotni delež v Savi, je danes odločitev o tem pričakovati še s strani Slovenskega državnega holdinga (SDH). Finančno podlago za takšno odločitev je omogočila vlada z 41,6-milijonsko dokapitalizacijo SDH.

York je konec januarja podpisal pogodbo o prodaji svojega deleža v Savi z družbo Prestige Tourism, v ozadju katere je madžarski kapital, neuradno naj bi cena znašala 38 milijonov evrov. Država, ki je prek SDH in Kada lastnica skoraj 47-odstotnega deleža v družbi, ima možnost uveljavljanja predkupne pravice, kar bo očitno tudi storila. Odločitev glede tega bo popoldne na seji formalno potrjeval nadzorni svet SDH.

Takoj po podpisu pogodbe o prodaji Yorkovega deleža v Savi so se začeli vrstiti pozivi strokovne javnosti in dela opozicije k uresničevanju predkupne pravice države. Skupina poslancev večjega dela opozicije je na to temo zahtevala tudi izredno sejo DZ, a jo je nato, ko je postalo jasno, da bo država uveljavljala predkupno pravico, umaknila.

Država bo morala sicer ob nakupu Yorkovega deleža koncentracijo priglasiti varuhu konkurence, soglasje pa naj ne bi bilo samoumevno. Po informacijah Dela bi država zadrege s koncentracijo lahko sicer rešila z zavezami o poznejši odprodaji dela Savinih naložb ali oddaji v upravljanje tretjim osebam.

Savino podjetje Sava Turizem je v turistični panogi strateškega značaja in je zaradi svojega pomena zamišljeno kot steber državnega turističnega holdinga, v okviru katerega bi konsolidirali in nato prestrukturirali državna turistična podjetja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija