IZREDNE SEJE O PRODAJI SAVE NE BO: Nadzorniki Kada dali soglasje za predkupno pravico, kaj pa SDH?

Slovenija

Potem ko je nadzorni svet Kapitalske družbe (Kad) podal soglasje k uveljavitvi predkupne pravice za delež družbe Sava v lasti sklada York, je skupina poslancev večjega dela opozicije s prvopodpisanim poslancem LMŠ Branetom Golubovićem umaknila zahtevo za sklic izredne seje DZ na to temo. Seja bi bila sicer v ponedeljek.

Skupina poslancev LMŠ, SD, Levice, SAB in NP, ki nasprotuje možnosti, da bi sklad York 43,2 odstotka Save prodal Madžarom, se je nameravala na seji zavzeti za to, da bi država uveljavila predkupno pravico.

Nato pa je nadzorni svet Kada v ponedeljek podal soglasje k uveljavitvi predkupne pravice, istega dne je vlada Slovenskemu državnemu holdingu (SDH) zagotovila sredstva za odkup omenjenega deleža. Nadzorniki SDH bodo o uveljavitvi predkupne pravice odločali v petek, je povedal Golubović in dodal, da jim za umik zahteve za sklic izredne seje DZ zadoščata že sprejeti sklep Kada in odločitev vlade. Bodo pa v opoziciji vse skupaj skrbno spremljali.

Država je prek Kada in SDH lastnica skupaj približno 47 odstotkov Save, ki je prek družbe Sava Turizem lastnica turističnih objektov na ključnih lokacijah v Portorožu, na Bledu in na severovzhodu Slovenije. York je konec januarja dogovor o prodaji podpisal z družbo Prestige Tourism, v ozadju katere je madžarski kapital, kar pa je v delu javnosti naletelo na nasprotovanje.

V opoziciji so zahtevo za sklic izredne seje utemeljili s potrebo po zaščiti družbe Sava Turizem kot največje ponudnice turističnih storitev v Sloveniji pred "špekulativnim" nakupom. Pri tem so izpostavili, da finančni skladi vedno zasledujejo finančni interes in da se običajno z osnovno dejavnostjo ne ukvarjajo.

V začetku februarja je o prodaji deleža Save že razpravljala komisija DZ za nadzor javnih financ in Golubović je danes poudaril, da takrat sprejeti sklepi še vedno veljajo. Komisija je takrat vladi poleg uveljavitve predkupne pravice priporočila, naj javnosti obrazloži javni interes na področju konsolidacije ključnih državnih turističnih naložb ter zagotovi vse potrebno za transparentno in hitro konsolidacijo lastništva v temeljni turistični infrastrukturi, ki bo namenjena razvoju kritične infrastrukture in ne privatizaciji.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija