BLAGOVNA ZNAMKA VIPAVSKA BRESKEV IMA SVOJO CENO: Vipavski sadjarji pa vseeno preštevajo cente

Slovenija

V Fructalu se je z včerajšnjim dnem začeli odkup breskev iz Vipavske doline. Odkupili bodo vse ponujene količine, predsednik Kmetijske zadruge Vipava pa ocenjuje, da bo letošnja letina znašala okrog 250 ton, kar je toliko kot lani, so sporočili iz ajdovske družbe Fructal.

Zaradi dviga stroškov pridelave breskev so se letos v Fructalu odločili zvišati odkupno ceno na 23 centov za kilogram sadja. Odkupna cena je višja kot v sosednjih državah, kjer se cene za kilogram breskev gibljejo med desetimi in dvanajstimi centi.

Skupna odkupna cena pa bo še višja, saj bodo vse breskve, ki jih bodo uporabili za izdelke pod blagovno znamko Vipavska breskev, v Fructalu odkupili po 28 centov na kilogram. Prepričani so, da z višjo odkupno ceno, kot je v sosednjih državah, in projektom Vipavska breskev spodbujajo obnovo nasadov in lokalno pridelavo breskev.

Plačilo za odkupljene breskve bodo sadjarji dobili v enkratnem znesku do 15. septembra. Poračun za breskve, ki bodo predelane in prodane pod blagovno znamko Vipavska breskev, pa bo opravljen v začetku avgusta naslednje leto, so še sporočili iz Fructala.

Odkup breskev bo predvidoma končan do konca avgusta, kar je odvisno predvsem od vremena in pogojev dozorevanja sadja.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija