BI RADI IZVEDELI, ALI STE ŽE PREBOLELI KORONAVIRUS? V Mariboru je testiranje možno, pri nas pa ...

Koper

Mariborčani lahko od ponedeljka dalje za 20 evrov preverijo, ali so že preboleli koronavirusno bolezen 19. V centralnem laboratoriju Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca namreč ponujajo presejalne teste za ugotavljanje protiteles IGM in IGG, ki so pokazatelj morebitne predhodne okužbe z novim koronavirusom. Glede na to, da je bilo na Obali predvsem januarja ogromno prehladov in gripi podobnih obolenj, nas je zanimalo, ali tovrstna testiranja omogočajo tudi v Zdravstvenem domu Koper.

Za testiranje je po besedah pomočnika direktorja mariborskega zdravstvenega doma Aleksandra Jusa precej povpraševanja. Testiranje se opravi na odvzetem vzorcu krvi in rezultat je znan v nekaj urah, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA). "Če so prisotna v krvi protitelesa IGG, pomeni, da je človek prebolel okužbo. Če so prisotna protitelesa IGM, pa pomeni, da je prebolel to okužbo pred kratkim oziroma bi morebiti lahko bil še celo okužen," je pojasnil Jus. Vendar pa test ne pokaže, ali je oseba trenutno okužena z novim koronavirusom, je še opozoril.

V Kopru izvajajo le teste z brisom žrela

V Zdravstvenem domu (ZD) Koper zaenkrat opravljajo le odvzeme brisov žrela, ki pa, kot poudarja strokovna direktorica zavoda Ljubica Kolander Bizjak, ne pokažejo, ali je oseba covid-19 že prebolela. "Pozitiven bris pomeni, da trenutno prebolevate bolezen," je pojasnila zdravnica. Odvzem brisa nazofarinksa opravljajo samo na indikacijo zdravnika. "Če oseba nima evropskega zavarovanja, mora testiranje plačati." Testiranj, ki si jih nekdo 'izmisli', ker bi recimo rad odšel čez mejo v Avstrijo, po njenih navedbah ne opravljajo.

Za določitev, ali ste koronavirus že preboleli, sta potrebna odvzem krvi in serološke preiskave. A se krvne preiskave, tako Kolander Bizjakova, pri nas še ne izvajajo: "Čakamo na rezultate nacionalne študije in uvedbo teh seroloških testov, ki pa jih bodo najprej opravljali na klinikah, nato bomo videli naprej." Strokovna vodja ZD Koper je ob tem prepričana, da ti testi zagotovo ne bodo samoplačniški, "ker mislim, da si bo redko kdo privoščil toliko plačati. To ni poceni."

Test za odkrivanje protiteles novega koronavirusa v ZD dr. Adolfa Drolca sicer stane 20 evrovPred dnevi so mediji poročali še o samoplačniških testih na dunajskem letališču, ki stanejo 190 evrov, a Jus ne ve, ali gre za podobne teste. "Mi smo pač dobili ponudbo dobavitelja in smo se odločili, da to ponudimo občanom, če kdo želi vedeti, da je prebolel koronavirus," je povedal za STA. 

Serološke preiskave ne pokažejo, kdaj je oseba prebolela bolezen

V centralnem laboratoriju ZD dr. Adolfa Drolca sta se v ponedeljek že testirali dve osebi, pri obeh je analiza pokazala, da sta bolezen nedavno preboleli, ni pa znano, kdaj točno. Ravno včeraj je po medijih zaokrožila novica, da naj bi bil v Franciji novi koronavirus prisoten kar mesec dni prej, preden je francoska vlada uradno potrdila prve primere okužbe. Serološke teste so ponovno opravili pri pacientu, ki se je decembra lani v bolnišnici zdravil zaradi pljučnice in ugotovili prisotnost protiteles proti covidu-19. 

Ljubica Kolander Bizjak

"Žal se iz teh testov ne da dokazati, kdaj se je nekdo okužil z novim koronavirusom. To so sklepali na podlagi kliničnih znakov, ki jih je imel omenjeni pacient," nam je ob tem dodatno pojasnila dr. Kolander Bizjakova.

Ali v Sloveniji hranijo krvne vzorce odvzete ob pljučnici ali gripi, s katerimi bi lahko naknadno, tako kot v Franciji, preverili, če je oseba morda prebolela tudi covid-19, smo se z vprašanji obrnili na pristojne institucije. Odgovore še čakamo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tine |  06 .05. 2020 ob  16: 53
Kje pa je nov direktor zdravstvenega doma koper? Od kar je bil postavljen se ga sploh ni videlo.