BI JEDLI MAMUTOVE KROGLICE? Morda pridejo v poštev celo za vegane (VIDEO)

Svet

Podjetje Vow iz Avstralije je nedavno predstavilo novost na področju pridelave mesa: kroglice iz mesa volnenega mamuta, ki je izumrl pred več kot 150.000 leti. Cilj podjetja je proizvesti meso brez škodljivih učinkov na okolje, pri čemer ne trpi nobena žival. Vow je že izdelal meso 50 vrst živali, med njimi alpake, bivola, krokodila, kenguruja, pava in različnih rib. Zdaj so se odločili še za volnenega mamuta, saj je simbol izginjanja živalske raznolikosti in podnebnih sprememb.

Podjetje sodeluje s strokovnjaki Avstralskega inštituta za bioinženiring Univerze v Queenslandu. Čeprav so mamutove kroglice že narejene, jih še ni pokusil nihče, saj ni znano, kako se bo naš imunski sistem odzval na zaužitje beljakovin, ki jih nismo videli na Zemlji že na tisoče let.

Vow se pridružuje naraščajočemu trendu alternativnih virov beljakovin. Znanstveniki že vrsto let iščejo alternativne načine pridelave mesa, ki bi bili bolj trajnostni za okolje in bolj humani do živali. Njihovo poslanstvo je prepričati več milijard uživalcev mesa, da si bodo namesto z naravnim mesom raje postregli s proizvedenim v laboratoriju.

Prvi mesni izdelek podjetja Vow, ki ga bodo prodajali gostom, bodo japonske prepelice, ki naj bi jih že letos ponudili v restavracijah v Singapurju. Čeprav je proizvodnja mesa v laboratoriju še vedno draga, se znanstveniki trudijo zmanjšati stroške in izboljšati proces pridelave.

O tem so poročali različni svetovni mediji, med drugim tudi CNN, BBC in The Guardian. Novica o Vowovih mesnih kroglicah iz volnenega mamuta je sprožila številna vprašanja in razprave o etiki, trajnosti in varnosti pridelave mesa v laboratoriju. Kljub temu pa se zdi, da se trend alternativnih virov beljakovin krepi, saj vedno več podjetij po svetu vlaga v tovrstne raziskave.

Vsekakor je Vow z novostjo mesnih kroglic iz volnenega mamuta ponudil inovativen pogled na prihodnost pridelave mesa. Kako se bo ta tehnologija razvijala in kakšne bodo njene posledice na prehrano ljudi in okolje, pa bomo še videli.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija