BEŠIČ LOREDAN O TRAGEDIJI V VELENJU: "Obe vozili za nujno medicinsko pomoč sta bili na voljo" (FOTO)

Slovenija

Po dogodku v Velenju, ko je v sredo zjutraj na poti v tamkajšnji zdravstveni dom umrl 74-letnik, minister Danijel Bešič Loredan od ZD Velenje najprej pričakuje notranji izredni strokovni nadzor, po potrebi bo opravljen tudi zunanji. Po besedah direktorja ZD Velenje Janka Šteharnika dosedanje ugotovitve kažejo, da je ekipa postopala pravilno.

Minister za zdravje Bešič Loredan je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani predstavil doslej zbrane informacije v zvezi z dogajanjem v sredo zgodaj zjutraj v Velenju, ko je na poti z avtomobilom v Zdravstveni dom (ZD) Velenje umrl 74-letni moški.

Policija nesrečo na Kidričevi ulici v Velenju, o kateri je bila obveščena v sredo okoli 5.30, obravnava kot prometni dogodek, saj je bilo ugotovljeno, da smrt 74-letnika ni bila posledica prometne nesreče. Po informacijah ministra je zadevo že prevzel preiskovalni sodnik, ki preiskuje okoliščine.

Tiskovna konferenca ministra za zdravje

Časovnica dogajanja v sredo zjutraj

Po doslej znanih informacijah, ki sta jih predstavila minister in Darko Čander z ministrstva, je umrli na številko 112 klical ob 4.02, po razgovoru pa je bil glede na težave, ki jih je navajal, napoten v ZD Velenje. Tja je prišel ob 4.30, obravnavala ga je dežurna zdravnica, ki mu je predpisala terapijo in mu izdala napotnico za obisk urologa v bolnišnici, nato je bil napoten domov.

Ob 5.08 je ponovno poklical na številko 112 in glede na to, da je že bil obravnavan v dežurni službi, je bilo dogovorjeno, da še enkrat kliče v dežurno ambulanto ZD, kjer je vnovič govoril z zdravnico, ki se je po navedbah ZD odločila za dodatne ukrepe, dogovorjeno je bilo, da moški ponovno pride v ZD. Nato so na številki 112 ob 5.26 prejeli obvestilo, da je bila v bližini ZD nesreča, zato je bila aktivirana ekipa nujne medicinske pomoči. Oživljanje moškega ni bilo uspešno, pokojnika so nato ob 6.30 pripeljali v ZD Velenje.

Obe reševalni vozili sta bili na voljo

Po ministrovih besedah sta bili v času klica ob 5. uri zjutraj v ZD Velenju na voljo obe vozili za nujno medicinsko pomoč. To je potrdil tudi direktor ZD Velenja Šteharnik, ki pa je opozoril na razliko med nujnimi prevozi, ki jih aktivirajo s klicem prek številke 112, in nenujnimi prevozi, ki so na voljo od 7. ure dalje čez dan in s katerimi upravlja tudi dežurni zdravnik, medtem ko dežurni zdravnik po njegovih besedah ne naroča nujnih vozil.

"Situacija pacienta po oceni ni bila nujna, ker ledvični kamni niso smrtno nevarna situacija, zaradi tega tudi niso uporabili nujnih vozil. Pacientu so dali napotnico in bi ga ob 7. uri prepeljali v bolnišnico," je pojasnil Šteharnik.

V tej povezavi je predstavil tudi sklep komisije ZD, ki je danes obravnavala primer, in dejal, da po analizi vseh podatkov stanje pacienta ni bilo življenjsko ogrožujoče in posledično ga je ekipa nujne medicinske pomoči predala v obravnavo dežurni ambulanti.

"Pacient v nobenem trenutku ne z dokumentacijo ne z besedo o čemerkoli drugem, kot o stanju, ki mu je povzročalo bolečino, ni informiral zdravstvenih delavcev. Ekipa je postopala popolnoma v skladu s pravilnikom. In naključje, ki je v medicini vedno mogoče, pa je povzročilo neprijetni dogodek, za kar nam je zelo žal," je dejal Šteharnik.

Minister pa je v odzivu na to dejal, da bodo, preden bodo kakorkoli ocenjevali postopanje zaposlenih, od ZD Velenje zahtevali izredni strokovni nadzor, da se med drugim jasno predstavi, kaj se je dogajalo v dežurni ambulanti, kakšna je matrika sprejemanja klicev v ZD Velenje in ali je ta enaka kot drugje.

Minister, ki se je že uvodoma opravičil družini umrlega za dogodek in ji izrekel iskreno sožalje, je ob tem spomnil še, da je v teku priprava prenove sistema nujne medicinske pomoči.

"Ta primer, ki se je žal zgodil, potrjuje eno od zapisanih dejstev: trenutna organizacija sistema nujne medicinske pomoči ne sledi razvoju stroke, se ne prilagaja resničnim potrebam prebivalstva po tej vrsti oskrbe, predstavlja vedno večja varnostna tveganja, manjka ji jasna vizija razvoja in koherentno vodenje ter dolgoročno ni kadrovsko vzdržna," je dejal minister.

Glede prenove sistema je povedal, da dokument nastaja že nekaj mesecev in bo v naslednjem tednu zaključen, pri pripravi pa sodeluje 30 strokovnjakov. Sledila bo javna razprava, vse pa vodi v dokončno ureditev enotnega sistema. Ta naj bi zaživel najkasneje s 1. januarjem prihodnje leto, je napovedal minister.

"Ključno je, da se reševalno vozilo enotno odzove na klic po enotni matrici. Ta matrica bo morala veljati vsepovsod, zato je enotna dispečerska služba zdravstva nujno potrebna in vsi izvajalci se bodo morali v to vključiti," je dejal minister. ZD Velenje se bo v enotni sistem sprejema klica preko dispečerske službe zdravstva vključil s 1. junijem letos, je povedal Čander in dodal, da dispečerska služba že deluje na približno polovici območja Slovenije.

V zvezi z dogajanjem se je danes odzval tudi župan Mestne občine Velenje Peter Dermol, ki je napovedal, da bodo dodatno za torkovo sejo mestnega sveta predlagali seznanitev s tragičnim dogodkom. Na seji bo predstavil tudi predlog dodatnih ukrepov na področju delovanja in organizacije dela sveta ZD Velenje. "Vzpostavili smo kontakt z ministrstvom za zdravje, s katerim želimo koordinirano voditi vse postopke nadzora," je še dodal župan.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ištrijan |  01 .04. 2023 ob  12: 47
Taksna bo splosna praksa v vse bolj sprivatiziranem zdravstvu.

Kdo si ga bo lahko placal, bo oskrbo dobil takoj. Kdor ne bo imel teh moznosti....pa lahko umre v bolecinah po cesti, ko isce pomoc zdravnika.

Lahko pa smo pomirjeni, da se predsednik vlade v svoji pisarni lepo pogovarja z njegovo novo partnerico o skrbi za pse in macke!!!! Smo na dobri poti......(bruhanje!!!!)
Prognostik |  01 .04. 2023 ob  11: 31
Za odnos se gre - do starejših. In čisto nič drugega. Vse to Loredanovo nakladanje je kot bi poslušal Hitlerja.
Zvitalisica |  01 .04. 2023 ob  09: 34
Nyla, kakšni okostnjaki? Ko bi le tako bilo kot pišeš, a bo omara še dolgo zaprta.
Od vedno je bilo tako: grizejo si jajca, ko kaj ušpičijo pa so kot trop volkov. Eden o drugemu vedo kaj počnejo, kdo prejema kuverte, kdo dela popoldan, kdo zabušava dopoldan, kdo je pri koritu kot morebitni dobavitelj, kdo hodi na izobraževanja na safari in še in še...
Redkim zelo zelo redkim, ki so ostali pokončni in lahko vsakemu pogledajo v oči, se klanjam in jih spoštujem.
nylarazgotra |  01 .04. 2023 ob  08: 32
Ahaaaa, so začeli padati okostnjaki iz omare! Je bil čas. Upam v spremembo odgovornosti vseh tistih, ki niso v preteklosti poslali reš.vozilo in tistih ki so zadevo pometali pod preprogo. Vsako življenje je vredno! Po tel.razgovoru zdravnik ne more presoditi kaj točno je pacientu. in zato ker presodi da ni nujno ne pošlje reš.vozilo. Reševalno vozilo se vsekakor pošlje tudi če je clovek v hudih bolečinah ali mu je hudo slabo in ni življensko ogrožen, saj po tel.razgovoru zdr. ne more razbrati kaj točno se dogaja.
Bella |  31 .03. 2023 ob  17: 32
18
Vozili sta bili na voljo.
Receno je bilo, da tudi drugic pride sam v ZD. Prvic mu je nekaj predpisala, ga ekspresno spakirala domov, doma bruhal.
Kako gre tista Stalinova: ni cloveka, ni problema.
Zivite s tem dalje, gospodje, prisegate menda na Hipokrata. Saj ni vazno, to je bil en brezveznik, ki ni imel odprtega racuna v CH ali kje se bolj dalec. In ni delal dopoldan v drzavni bolnici, popoldan pri privatnikih, ljubiteljsko pa se ministriral.