MOŽAKAR UMRL NA POTI V ZDRAVSTVENI DOM: Tja se je odpeljal sam, ker ni bilo na voljo rešilca

Slovenija

V sredo okoli 6. ure je na poti v velenjski zdravstveni dom umrl 74-letni občan. Tja se je odpeljal sam, ker naj Zdravstveni dom (ZD) Velenje ne bi imel na voljo reševalnega vozila. V zdravstvenem domu ne dajejo uradnih izjav, saj čakajo na ugotovitve strokovne komisije, ki bo dogodek preučila.

Po poročanju Večera je občan na pomoč prvič poklical že ob 4. uri in potarnal o hudih bolečinah, ki da mu jih najverjetneje povzročajo ledvični kamni, in da ima anevrizmo. Dežurna zdravnica naj bi mu pojasnila, da nima na voljo nobenega reševalnega vozila in mu svetovala, naj pride sam, kar je tudi storil. V zdravstvenem domu je prejel protibolečinsko terapijo in se odpravil domov.

Po 15 minutah je začel močno bruhati, vrnile so se tudi bolečine, zato je slabo uro kasneje še enkrat poklical v zdravstveni dom in jih prosil, naj pridejo ponj. Zdravnica naj bi mu znova dejala, da do 7. ure nima na voljo reševalnega vozila, zato se je znova sam odpravil v zdravstveni dom, a na poti umrl.

Po podatkih policije je voznik v bližini križišča Kidričeve in Vodnikove ceste nenadoma zapeljal v desno in trčil v kovinsko ograjo. Od kovinske ograje ga je odbilo v levo čez oba prometna pasova, kjer je zapeljal čez robnik in z vozilom obstal na živi meji, ki ločuje smerni vozišči. Policisti so na kraju dogodka ugotovili, da 74-letnik ni umrl zaradi posledic prometne nesreče, pač pa je šlo za naravno smrt, so za 24ur.com zapisali na Policijski upravi Celje.

Uprava RS za zaščito in reševanje je poročala, da so voznika sicer oživljali reševalci nujne medicinske pomoči Velenje.

"Ne morem vam dati še nobene izjave, dokler ne bo znan rezultat strokovne komisije," je pojasnil direktor Zdravstvenega doma Velenje Janko Šteharnik.

Kot neuradno poroča Večer, naj bi mu v ZD Velenje ponudili, da pridejo ponj, a naj bi odvrnil, da bo prišel sam. Slednje naj bi hranili na posnetkih, saj vse klice snemajo. Neuradno naj bi v ZD trdili, da naj občan ne bi pojasnil, da ima anevrizmo in da je pomoč iskal zaradi drugih težav, ki niso sodile v nujno medicinsko pomoč.

Velenjski župan Peter Dermol je za N1 dejal, da čaka poročilo, ki ga bodo pripravili v ZD Velenje. Po zagotovilih ZD Velenje naj ne bi imeli težav z zagotavljanjem reševalnih vozil ponoči, je dejal. Ta morajo biti na voljo od 19. do 7. ure. "V praksi pa vemo, kakšen je zdravstveni sistem v Sloveniji nasploh," je dodal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Zvitalisica |  31 .03. 2023 ob  10: 33
12
Bo še preiskava pokazala bolj natančno kako in kaj. Tragedija vsekakor za svojce. A natanko to se je zgodilo tudi naši družini, ko niso hoteli priti po hudo bolnega. Domov so ga poslali po 20 minutah in še to tako, da smo ga sami morali iti iskat v SB Izola.
V zadnjih dveh, treh letih je zdravstvo pogrnilo na celi črti. Vse, kar jih še zanima je denar, nakazila v tujino, osebni zdravniki te nikamor več ne pošljejo, ker sicer ne dobijo bonusov... To, kar moj osebni zdravnik dela je živa sramota: totalna degradacija poklica in dolgega napornega študija, saj le podaljšuje zdravila in napiše napotnico, dnevno ima max 10 pacientov, o kakšenem glavarinskem količniku mi govorimo?! To bi lahko delal tudi nekdo z osnovno šolo.... Dva frenda Erik in Danijel sta se že zakačila, čakamo odstop enega in drugega in potem vseh ostalih....Tudi vsi pred njima niso nič naredili, očitno je piovra zelo močna.....