BENEČANI ODSTRANJUJEJO ŠKODO, POPLAVE GROZIJO V TOSKANI IN RIMU: Meščanom do 5000 evrov odškodnine, podjetnikom do 20 tisoč (FOTO, VIDEO)

Svet

V Benetkah so danes prebivalci začeli odstranjevati škodo, ki so jo v minulem tednu povzročile hude poplave. Znova so vrata odprli muzeji in šole. V nekaterih drugih delih Italije medtem sneg in dež še naprej povzročata težave.

Lastniki stanovanj, trgovin in delavnic v mestu na vodi so danes začeli odstranjevati škodo po poplavah. V Benetke je po poročanju milanskega časnika Corriere dela Sera prišlo okoli 3000 mladih, da bi pomagali pri čiščenju mesta. Brezplačno pomoč pri obnovi je na Facebooku ponudilo tudi več sto obrtnikov, med drugim električarji in zidarji.

Škoda bo po pričakovanjih znašala več sto milijonov evrov. Združenje italijanskih hotelirjev Federalberghi je ob tem ocenilo, da škoda na hotelih v Benetkah znaša 30 milijonov. Poleg tega so utrpeli tudi poslovno škodo. Obisk je odpovedalo 35 odstotkov gostov, ki so imeli bivanje že rezervirano.

V mestu so sicer znova odprte šole in muzeji, po kanalih pa so znova začeli voziti tudi vaporetti.

Markov trg, ki je najnižja točka v mestu, je sicer tudi danes poplavljen, saj je gladina morja 110 centimetrov nad običajno. Kljub temu trga niso zaprli, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

Najhuje je bilo v Benetkah v torek, ko je gladina morja segala 187 centimetrov nad običajno. Nato se je gladina spustila, v nedeljo pa se je znova dvignila in dosegla 154 centimetrov. Tako se je prvič po letu 1872 zgodilo, da se je voda dvakrat v enem letu dvignila več kot 150 centimetrov nad običajno gladino morja, na spletu poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Italijanska vlada je v četrtek zaradi poplav razglasila izredne razmere v Benetkah, s čimer je sprostila 20 milijonov evrov pomoči za mesto. Glede na prve predloge bodo meščani za sanacijo po poplavah prejeli do 5000 evrov odškodnine, podjetniki pa do 20.000 evrov.

Prve napovedi pomoči za obnovo mesta po poplavah prihajajo tudi že iz tujine. Ruski državljani so napovedali za milijon evrov finančne pomoči za obnovo beneške kulturne dediščine, je sporočil italijanski veleposlanik v Moskvi Pasquale Terracciano.

Številko računa, na katerega Benetke sprejemajo finančno pomoč, pa je na svoji spletni strani objavilo tudi italijansko veleposlaništvo v Ljubljani.

So pa vremenske razmere še vedno napete v nekaterih drugih predelih Italije. Iz dežele Furlanija-Julijska krajina poročajo o poplavah in zemeljskih plazovih. Na območjih Tolmeča, Humina in Červinjana je zaradi poplav zaprtih več cest.

V Toskani so medtem še vedno pozorni na gladino reke Arno, ki se je dvignila najvišje po letu 1992. V kraju Cecina v bližini pristaniškega mesta Livorno je moralo svoje domove, ki so jih ogrožale poplave, zapustiti okoli 500 ljudi. Večina se je lahko že vrnila domov.

V toskanskem mestu Matera so neurja v minulih dneh povzročila za okoli osem milijonov evrov škode, ocenjujejo lokalne oblasti. Italijanske oblasti so zaprosili za razglasitev izrednih razmer, kar bi pomenilo sprostitev finančne pomoči.

Zaradi škode, ki jo je povzročilo neurje, so v Toskani zaprli slapove Mulino. V naravnem parku v bližini kraja Orbetello na jugu dežele pa je danes tornado izruval okoli 1000 dreves.

Močno je narasla tudi reka Tibera v Rimu. V delu dežele Kampanija so zaradi obilnega deževja danes zaprte šole.

Na Južnem Tirolskem je medtem iztiril vlak, ki ga je zadel zemeljski plaz. Na vlaku so bili trije člani osebja in en potnik, ki pa niso bili poškodovani.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija