BAŠČARŠIJA V KOPRU: Zakaj se je Aljoša odločil, da bo k nam prenesel mariborsko zgodbo o uspehu

Koper

Franšiza mariborske Etno hiše Baščaršije je v četrtek svoja vrata odprla tudi v Kopru. Ideja mladega podjetnika Aljoše Markovića, ki je svoje znanje s področja ekonomije izpopolnjeval v Londonu, se je izkazala za odlično potezo. Dobro je bila sprejeta tudi med domačini. Ravno domačnost in gostoljubje Kopra pa je tisto, zaradi česar se v obmorskem mestu dobro počuti tudi mladi Mariborčan.

Marković se je v času lanskega zaprtja zaradi koronavirusa vrnil v domače mesto, kjer je v družinskem podjetju s svojim znanjem pomagal vzpostaviti dostavo. V njem je že dalj časa tlela ideja po ustanovitvi lastnega podjetja, po študiju ekonomije in zaposlitvi v stroki pa je bila ta vedno bolj goreča. 

Mladi podjetnik je namreč mnenja, da se lahko sicer veliko naučiš kot zaposleni v podjetju, največ pa lahko odneseš kot lastnik. Nadaljevanje družinske tradicije se mu je tako zdelo kot nalašč za začetek samostojne podjetniške poti. Koprsko etno hišo je odprl v sodelovanju s starši, ki pa mu pri nadaljnem vodenju franšiže puščajo proste roke.

Od Ljubljane do idiličnega Kopra 

Pot ga je najprej vodila v Ljubljano, kjer pa ni našel primernega prostora za franšizo. Splet okoliščin ga je nato privedel do Kopra, ki ga je takoj navdušil. Po priporočilu prijatelja, sicer Izolana, ki je na mariborski Poštni ulici pred kratkim odprl sosednji lokal La Pizza, je izvedel za idilično koprsko lokacijo na Carpacciovem trgu, ki ga je takoj pritegnila. 

Prvotna dovršena ideja Etno hiše Baščaršija je plod trdega dela Zekire ter Saše Markovića, Aljošinih staršev. Ta sta v samem centru Maribora leta 2009 otvorila lokal, ki je v štajerski prestolnici še vedno zelo priljubljen tako zaradi svoje drugačnosti kot zaradi svoje avtentičnosti.

Aljoša in Zekira Marković. 

Recepture so razvijali v sodelovanju z najboljšimi bosanskimi kuharji, vodilna sila kuhinje pa je Zekira Marković, ki s svojim preciznim okusom in kuharskim znanjem skrbi, da jedi ostajajo karseda avtentične, obenem pa prilagojene slovenskemu trgu.

Družina Marković je tudi v Kopru poustvarila pristno in domačno vzdušje, kakršno vlada v mariborski Baščaršiji. Tako kot mariborsko so tudi koprsko etno hišo stilsko zasnovali v sodelovanju Draganom Gačnikom, bosanskim oblikovalcem slovenskih korenin.

Če bo vse po sreči, je ta prva v nizu vseh načrtovanih franšiž. Aljošo namreč kličejo še druga slovenska, pa tudi evropska mesta, ki jim želi na svojevrsten način približati bosansko hrano in kulturo.

Deli novico:

galeb |  10 .08. 2021 ob  08: 51
@Stric iz ozadja
Nič pa nimaš proti pizzerijam, mc.donaldsu, fast foodu - NA VSAKEM KORAKU, čevapdžinicam, kitajskim restavracijam, albanskim slaščičarnam v središču mesta... HALO?!
Zakaj si tako enostranski?
Poleg tega se vsi bunimo da je center Kopra prazen in da propada.
Ravno včeraj je bil na TV Slovenija prispevek da je SREDI TOKIA odprta celo Slovenska restavracija - s slovensko kulinariko!!!
Ne bodi tako zaplankan. Koliko si star? Starejši ponavadi ne morejo več v tok s časom.
Eho |  10 .08. 2021 ob  08: 47
-2
Pravi, da je v Kopru ponosen...verjetno še bolj kot Kitajec na Tibetu......
vseved |  10 .08. 2021 ob  08: 24
Stric iz ozadja, si pač fašist.Kulture, ki so te je polna usta pa nimaš .
Stric iz ozadja |  10 .08. 2021 ob  06: 57
-1
vseved in TORUS: vidva kar dajta. Sem Slovenec in Istrijan! Ponosen! In menim, da take zadeve ne sodijo tam, kjer so postavljene. In ja, menim, da je te čefurizacije preveč in predvsem škodi vsem nam. Pravzaprav jim ni mesta nikjer v središču Kopra. Strinjam se z navedbo komentatorja Marko. Etiketiranje z vaše strani z fašist in naci pa je žaljivo ter osebno (pač nekateri se iz kulturnega, spoštljivega in sprejemljivega komuniciranja niste v življenju nič naučili). Torej lahko pričakujeta boomerang v kolikor nameravata karkoli. Po drugi strani pa vidim vaš "modus operandi", ki ne odstopa bistveno od tistega vaših prednikov: pač s krampom po glavi, še pol živega v jamo in zasuti... brez sojenja in nato še uničiti arhive. Poznano? Ali pa takih zadev nsite sposobni dojeti. Pojdite na Baščaršijo ali Kalemegdan odpret istrsko konobo, če vam uspe. Ostali pa spreglejte.
TORUS |  10 .08. 2021 ob  01: 33
Pozabljate vi "fotelj" komentatorji, da je ta lokal last določene družine. Če se ne motim, so to Popoviči. Nedolgo tega, par let nazaj, je v taistem lokalu poizkusila tudi firma "Saraj". Eno celo zimo in pomlad pred tem, so imeli postavljene šotore v Taverni, pa so hitro pogoreli Trg pač naredi svoje. Ker pa se bližajo volitve, se mi porajajo pomisleki v vseh svojih možnih oblikah!!!
Sicer pa, zraven je nekdanja diskoteka, katere lastnik je eden od KP vplivnežev, in ki naj bi jo oddal Changu z namenom odprtja japonske restavracije. Od tega kljub velikemu medijskem pompu ni bilo nič.
Medtem pa, recimo da kulturno društvo Behar vsako leto izpelje vikend v taverni, kjer se maksimalno potrudijo tako s kulturnim programom, kot s kulinariko in predstavitvijo starih običajev.
Pač, vsak svoje počne in vsi imamo to pravico, pa naj bo to japonski suši, čevapi ali pa ombolo v testu. Če bo dobro in ne predrago, bom to tudi probal.
Strica iz ozadja pa naj uredništvo prijavi organom pregona, sicer ga bom jaz osebno. Zaradi razpihovanja naci-sovraštva.
Stric iz ozadja |  09 .08. 2021 ob  21: 23
-4
vseved: a me je potem treba s krampom po glavi, še živega vreči v jamo in potem vse zakriti (mogoče še poapnati, da ne bi zaudarjalo,...)... aja, brez sojenja in potem uničiti vse arhive sem pozabil dodati. Dvomim sicer, da si dojel. Izrazil sem svoje mnje, kot domoljub in Slovenec, Istrijan. Nekateri res ne dojemate. In etiketirate. Kot pred nekaj desetletji, ane, ... še pomnite, tovariši? Tudi po nedolžnem. In NE, nisem ne fašist in ne janšist. Zate pa imam samo eno besedo, pa ti je ne bom izrekel, ker boš užaljen.. je preveč osebno in gre glede duševnega stanja. Zavedam se, da bi bilo izdati tvoje zdravstvenos tanje, kršitev tvojih osebnih in zdravstvenih težav. Have a nice time.
vseved |  09 .08. 2021 ob  20: 54
@ stric iz ozadja, ti si Janšist-fašist.
Marko |  09 .08. 2021 ob  20: 25
24
Baščaršija ne sodi v Koper, vsaj ne Carpacciovem trgu. Lahko bi ga umestili kam drugam, npr zraven kitajske restavracije, zraven Edena in ostalih podobnih tujih kulinarik, ne pa v center mesta ki ima drugačno zgotovino.
Stric iz ozadja |  09 .08. 2021 ob  19: 39
-8
Turisti, ki preidejo v Slovenije, na Obalo in v Koper pridejo zaradi nas SLovencev, naših običajev, naše zemlje, naših kulturnih in drugih vrednot, ne zaradi BALKANA!! Komur pa Slovenija in SLovenci nismo po godu, pa lahko oddidejo, tako kot so pred okoli 30 leti (vkrcajte se na ladje in MRŠ/RAUS v vaše domače vukojebine).