BARVA URINA OPOZARJA NA ZDRAVSTVENE TEŽAVE: Če opazite to spremembo, takoj k zdravniku!

Trendi

Visok krvni tlak ali hipertenzija sprva deluje neškodljivo, saj se simptomi le redko razvijejo. Vendar lahko privede do resnejših stanj. Ker povzroči zožitev krvnih žil, lahko pripelje tudi do zamašitve krvnih žil in prepreči dostop kisika v srce. Rdeč alarm se prižge, ko v urinu vidimo kri.

Na krvni tlak vpliva zdravje ledvic in obratno. To pomeni, da obstaja večja verjetnost za ledvično bolezen, v kolikor imate visok krvni pritisk. Kri v urinu, ki je v medicini znana kot hematurija, je glavni opozorilni znak za povišan krvni tlak. V kolikor jo opazite, je priporočljivo posvetovanje z zdravnikom, saj lahko nakazuje tudi na druga resna zdravstvena stanja.

Vse primere hematurije mora oceniti zdravnik, ki s testi potrdi ali izključi osnovno stanje. Kri lahko pride v urin tudi iz ledvic ali drugih sečil, kot sta mehur in sečnica. Študija, objavljena v Nacionalni zdravstveni knjižici v ZDA, je pokazala, da lahko kadmij v krvi in urinu prispeva k visokemu krvnemu tlaku in hipertenziji.

Ko gre za visok krvni tlak, se na srečo stanje lahko izboljša s prilagajanjem drugačnemu načinu življenja. Priporočljivo je uživati manj soli, manj maščob in več hrane, bogate z vlakninami ter zmerne obroke z vsaj enim obrokom sadja na dan.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija