AVTOPREVOZNIKI OPOZARJAJO NA KATASTROFALNE RAZMERE: "Dobavna veriga bo morda kmalu prekinjena"

Slovenija

Trenutne razmere zaradi koronavirusa so za avtoprevoznike katastrofalne, še poslabšuje pa jih pomanjkanje informacij, je dejal predsednik sekcije za promet pri OZS Peter Pišek. Vozniki, ki so obtičali v zastoju pred mejnim prehodom Obrežje, so v sredo sicer lahko zapustili avtocesto. Opozoril je, da bo dobavna veriga morda kmalu prekinjena. Hrvaška je zaradi novega koronavirusa uvedla 14-dnevno karanteno za vse, ki prihajajo s kriznih območij, na meji s Slovenijo pa zavračajo vsa vozila, ki so prispela iz Italije. Na mejnih prehodih s Hrvaško zaradi poostrenega nadzora tudi danes prihaja do zastojev in daljšega čakanja.

"Stanje je katastrofalno z vseh vidikov. Razmere se spreminjajo na pol ure, balkanski koridor se zapira za vse, ki so bili na okuženih območjih. Poleg tega imamo premalo informacij," je dejal Pišek, ki vodi sekcijo pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS).

Zastoj tovornih vozil je najdaljši na mejnem prehodu Obrežje. Policija je slovenskim voznikom, ki so obtičali tam, v sredo sicer omogočila, da so zapeljali iz kolone in zapustili avtocesto, je povedal.

Na Darsu so povedali, da voznikom tovornih vozil že od srede priporočajo, naj se Obrežju izognejo. Tistim, ki so obtičali v zastoju, je Dars zagotovil vodo. Zagotovili bodo tudi kemična stranišča, po potrebi pa še hrano.

Čakalna doba za voznike tovornih vozil pri izstopu iz Slovenije je na Obrežju po podatkih Prometnoinformacijskega centra deset ur. Hrvaški avtoklub (Hak) medtem poroča o dvo- in večurnem čakanju. Tudi nekateri hrvaški mediji so poročali, da na mejnih prehodih ni posebne gneče.

Slovenskim voznikom, ki so zaradi zastojev in drugih negativnih vplivov epidemije koronavirusa v težavah, je po Piškovih besedah stalno na voljo tudi pomoč prek OZS. "Informacij o tem, da bi kdo od naših članov nekje obtičal in ne more nikamor, sicer nimamo," je dodal.

K zagotovitvi osnovnih standardov za voznike tovornjakov, ki čakajo na mejah, je danes pozval tudi Sindikat delavcev prometa in zvez Slovenije. Kot so zapisali v sporočilu, vozniki potrebujejo najmanj hrano in vodo ter sanitarije. "Poleg tega se moramo odločiti, ali z omejitvijo prehajanja italijanske meje mislimo resno," so dodali.

Opozorili so, da mnogi vozniki tovornjakov "za zaščito gospodarskih interesov države in delodajalcev" še vedno vozijo v Italijo in iz nje. "Pri tem ponekod niso zagotovoljeni niti najnujnejši varnostni ukrepi, vozniki pa tudi nimajo možnosti samoizolacije, odmore in počitke opravljajo na avtocestnih postajališčih," so zapisali.

Prepričani so, da so vsi ukrepi, ki so jih oblasti sprejele za preprečevanje širjenja koronavirusa, neučinkoviti, "dokler nikakršne tovrstne omejitve ne veljajo za zaposlene v tovornem prometu".

Tovorni promet tudi v Italijo po njegovih besedah sicer načeloma poteka nemoteno, a je težko najti voznike, ki bi bili pripravljeni peljati tja. Vozniki dajejo celo odpovedi. "Saj je sicer razumljivo, da nočejo iti. Tudi jaz ne bi šel. Trenutno me ne bi prepričali, da peljem v Milano," je poudaril.

Ob tem je opozoril na prekinitev dobave sveže hrane, do katere bi lahko prišlo v naslednjih dneh. "Slovenija je lahko že jutri prazna, saj nismo samooskrbna država. Ne gre pozabiti, da pomemben del zelenjave na police slovenskih trgovin pride iz Italije," je dejal.

Opozoril je še, da lahko razmere v primeru nadaljnje eskalacije postanejo nepredstavljive. Mnogi prevozniki imajo veliko zaposlenih in dolgove, zato jih lahko izguba večine prihodkov po Piškovih besedah že v nekaj mesecih povsem uniči.

Pomoč, ki jo je napovedala država, je pozdravil, a opozoril, da ugodna posojila SID banke ne pomagajo, če podjetja nimajo prihodkov. "Če ne poslujem več, mi ne pomaga niti brezobrestno posojilo," je dodal.

Po podatkih Prometno-informacijskega centra za državne ceste je zastoj tovornih vozil na dolenjski avtocesti med priključkom Brežice in mejnim prehodom Obrežje proti Hrvaški danes dolg 12 kilometrov. Čakalna doba za voznike tovornih vozil pri izstopu iz Slovenije je več kot 10 ur. Pred mejnim prehodom Gruškovje proti Hrvaški je zastoj dolg 5 kilometrov, čakalna doba pa je do dve uri. Na mejnem prehodu Metlika pa je pri izstopu iz Slovenije čakalna doba najmanj dve uri.

Hrvaški policisti na meji izvajajo ukrepe v boju proti novem koronavirusu, ki jim jih je naložil nacionalni štab za civilno zaščito.

Hrvaške oblasti so določile 14-dnevno karanteno za vse državljane drugih držav, ki si želijo vstopiti na Hrvaško s kriznih območij, kot je Italija. Če zavrnejo karanteno, ne morejo vstopiti na Hrvaško. Hrvaški državljani, ki prihajajo s teh območij, pa morajo v 14-dnevno samoizolacijo, v kateri so prav tako pod nadzorom epidemiologov.

V Splitu so v sredo odprli karanteno v hotelu Zagreb za potnike s trajekta, ki je prispel iz Ancone v Italiji. V karanteni je 29 oseb. Med njimi je 20 hrvaških in devet italijanskih državljanov, je potrdil danes štab civilne zaščite splitsko-dalmatinske županije. Ostalih 62 potnikov z ladje pa je v samoizolaciji.

Hrvaški notranji minister in šef nacionalnega štaba civilne zaščite Davor Božinović je danes za regionalno televizijo N1 potrdil, da imajo pripravljene objekte za karanteno v vseh hrvaških županijah. Napovedal je, da bodo sprejeli še ostrejše ukrepe za preprečevanje širjenja virusa na Hrvaškem.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija