Avtobiografija Nelsona Mandele še na filmu

Svet

V Johannesburgu bo danes premiera biografskega filma o Nelsonu Mandeli z naslovom Mandela, Long Walk to Freedom (Mandela, dolga pot do svobode). Film, ki se v bistvenih točkah naslanja na istoimensko avtobiografijo, je njegova hči Zindzi še pred premiero opisala kot zelo čustven, očetovega zdravstvenega stanja pa ni želela komentirati.

Mandelo je na filmu upodobil britanski igralec Idris Elba, njegovo nekdanjo ženo, aktivistko in političarko Winnie pa Naomie Harris.

Bolj zgovoren glede Mandelinega zdravja je bil njegov nekdanji soborec proti apartheidu, sozapornik in minister Tokyo Sexwile, ki je dejal, da je 95-letni Mandela doma, da se počuti dobro oz. kot pravi sam "nisem bolan, samo star". Sexwile je še dodal, da je nekdanji južnoafriški predsednik v mislih z njimi, gledalci in ustvarjalci filma, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Film v režiji Justina Chadwicka sledi Mandeli od otoških let, prek njegovega boja proti apartheidu, 27 let trajajočega obdobja v zaporu, do izvolitve za predsednika države leta 1994.

V svoji avtobiografiji, ki je v slovenskem prevodu izšla pri založbi Sanje, Mandela med drugim spregovori tudi o krivdi do družine, ki jo je postavil šele na drugo mesto; prvo je vedno zasedal politični boj za enakopravnost.

V enem od pisem hčerkam se kesa, kako ni seznanjen s podrobnostmi iz njihovega vsakdana, kdo jih hrani, kdo jim kupuje obleke in kdo je z njimi v času počitnic. Po besedah režiserja Chadwicka so skušali v filmu ujeti ljudi iz ozadja, ne zgolj vsem znanih osebnosti, pomembno mesto pa so namenili družini, ljubezni in odpuščanju.