Ashtonova razočarana nad odločitvijo Ukrajine

Svet

Potem ko je ukrajinska vlada danes s posebnim odlokom zaustavila vse priprave na podpis pridružitvenega sporazuma z EU, ki je bil predviden za konec meseca, je visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton izrazila razočaranje nad odločitvijo, poroča nemška tiskovna agencija.

"To je razočaranje, ne samo za EU, ampak tudi za Ukrajince same," je Ashtonova zapisala v izjavi, ki je prvi uradni odziv EU na ukrajinsko odločitev.

Ahstonova je opozorila, da se Ukrajina sooča s "trendom upadanja tujih investicij" in se z mednarodnim denarnim skladom dogovarja za posojilo. "Podpis najambicioznejšega dogovora, ki ga je EU kadarkoli ponudila partnerski državi, bi dodatno pospešil tok ukrajinskih reform in poslal jesen znak vlagateljem po svetu," je zapisala in poudarila zavezanost EU ukrajinskemu narodu.

Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič je medtem v pogovoru s predsednico avstrijskega parlamenta Barbaro Prammer na Dunaju zagotovil, da Ukrajina ostaja na poti k članstvu v uniji.

Janukovič se je dotaknil tudi zaprte nekdanje premierke Julije Timošenko, ki ji je ukrajinski parlament onemogočil zdravljene v tujini. Dejal je, da je, da o primeru Timošenkovo krožijo številne napačne informacije, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.