Ukrajinski parlament zavrnil zdravljenje Timošenkove v tujini

Ukrajinski parlament je danes zavrnil več predlogov zakonov, s katerimi bi zaprti nekdanji premierki Juliji Timošenko omogočili zdravljenje v tujini. S tem se je verjetnost podpisa sporazuma o krepitvi vezi med Ukrajino in EU, ki je predviden konec meseca na vrhu Vzhodnega partnerstva, močno zmanjšala, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Parlament je danes glasoval o šestih različnih predlogih zakona o zdravljenju obsojencev v tujini. Noben od predlogov ni pridobil podpore vladajoče Stranke regij predsednika Viktorja Janukoviča.

Poslanci Stranke regij in njihovi komunistični zavezniki v nobenem od glasovanj niso oddali glasov. Opozicijski poslanci, ki so podprli vse predloge, so ob zavrnitvah vzklikali: "Sramota!"

Od 450 poslancev je 200 poslancev v vseh šestih glasovanjih oddalo glas za. Za sprejem zakona bi bilo sicer potrebnih 226 glasov.

Do glasovanja o različnih predlogih je prišlo, potem ko posebna delovna skupina, sestavljena iz poslancev vladne Stranke regij in opozicije, ni pripravila kompromisnega predloga, ki bi bil sprejemljiv za vse.

Voditelji EU so večkrat poudarili, da bo Ukrajina pridružitveni sporazum, ki velja tudi za prvi korak proti članstvu v uniji, lahko podpisala le, če bo izpolnila vse pogoje, vključno z oprijemljivim napredkom pri reševanju "problema selektivnega sodstva".

Timošenkova je sicer prejšnji teden v pismu ukrajinsko civilno družbo in opozicijo pozvala, naj storijo vse, da bi bil sporazum podpisan. "Ne smemo dovoliti, da strahovi predsednika Viktorja Janukoviča uničijo evropsko pot Ukrajine," je poudarila takrat.

Nemčija ji je ponudila zdravljenje

Timošenkova je bila oktobra 2011 obsojena na sedem let zapora zaradi zlorabe oblasti. Že kako leto se zaradi težav s hrbtenico zdravi v bolnišnici zunaj zapora v Harkovu, Nemčija pa ji je ponudila zdravljenje na svojih tleh.

Podpis sporazuma z Ukrajino je za EU strateško pomemben, saj bi veliko vzhodno sosedo, bivšo sovjetsko republiko, približal Evropi in oddaljil od Rusije. Moskva sicer pritiska na Kijev, naj se raje pridruži njeni carinski uniji, v kateri sta Kazahstan in Belorusija.

EU naj bi sporazum z Ukrajino podpisala na vrhu Vzhodnega partnerstva, torej vrha EU in šestih bivših sovjetskih republik - Ukrajine, Belorusije, Armenije, Azerbajdžana, Moldavije in Gruzije, ki bo 28. in 29. novembra v litovski prestolnici.