Apple odkupil za 14 milijard dolarjev lastnih delnic

Tehnologija

Ameriški tehnološki velikan Apple je po objavi zadnjih četrtletnih rezultatov odkupil za kar 14 milijard ameriških dolarjev lastnih delnic. Kljub rekordnim prihodkom so rezultati namreč razočarali vlagatelje, Apple pa je po besedah glavnega izvršnega direktorja Tima Cooka preprosto izkoristil nižjo ceno delnic.

Ameriško podjetje je v zadnjem četrtletju zaslužilo 13,07 milijarde dolarjev oziroma 14,50 dolarja dobička na delnico. Prodali so rekordnih 51 milijonov pametnih telefonov Iphone, prihodki pa so prav tako dosegli nov četrtletni rekord, in sicer 57,6 milijarde dolarjev.

Newyorški Wall Street pa je očitno pričakoval še bolj rekordno prodajo iphonov in ipadov - delnice so se po objavi rezultatov konec januarja pocenile za okoli deset odstotkov. Kot je Cook dejal za ameriški časnik The Wall Street Journal, so bili pri Applu presenečeni, da je cena delnic po objavi rezultatov padla.

Apple sicer že dobro leto presežek gotovine vlaga v odkup lastnih delnic. Po izračunih časnika naj bi Apple doslej odkupil že za 40 milijard dolarjev lastnih delnic. Kljub temu je podjetje leto 2013 končalo s 159 milijardami dolarjev gotovine na računu.