OBČINA ANKARAN: Ponudnika za najem lokala zavrnili, ker je želel preveč investirati

Ankaran

Občina Ankaran je junija objavila razpis za najem lokala na Jadranski 66. Lokal je v precej zanemarjenem stanju in že na oko potreben obnove. Zato so se na občini odločili, da ga dajo v najem po relativno nizki najemni ceni, 1.600 evrov na mesec plus davek, kar za objekt s 360 kvadratnimi metri notranje in 147 metri zunanje površine v turistični občini ni visok strošek.

Lokal na Jadranski 66 že ima novega/starega najemnika

Na razpis sta se prijavila dva ponudnika, med njima pa je - presenetljivo - zmago slavil tisti, ki je za vložek v objekt ponudil manj denarja. Ko je občina izbrala najemnika, so se v javnosti nemudoma pojavile govorice, da je bil razpis prirejen, izbrani ponudnik pa naj bi bil znan že v naprej. 

Namigovanja smo preverili na ankaranski občini, kjer so navedbe o prirejenosti razpisa  zavrnili. “Občina Ankaran uvodoma odločno zavrača namigovanja oziroma trditve o prirejenosti razpisa,” so nam sporočili iz občine in pojasnili, da je bil postopek oddaje izpeljan skladno z veljavno zakonodajo.

Opis lokala iz razpisa

Prejeli dve ponudbi, izbrali starega najemnika

Na občini so nam pojasnili, da sta na razpis prišli dve ponudbi. Za izbranega ponudnika so se odločili na podlagi argumenta, da bo ta lahko zagotovil nepretrgano delovanje lokala v turistični sezoni, ohranitev delovnih mest in ponudbo raznolike prehrane v mestu. Prijave na razpis so sicer ocenjevali glede na štiri kriterije. Poleg vsebinskega/programskega dela, za katerega je lahko ponudnik dosegel 30 od 100 točk, so ponudbe ocenjevali še na podlagi "drugih ugodnosti," ki bi jih v kraj lahko prinesel najemnik (30/100), 20 točk pa so lahko ponudniki prejeli še zaradi svojih referenc in višine najemine. 

Poudarke z razpisa so strnili v štiri točke

Občino je - kar je v vsej zgodbi najbolj čudno - pri neizbranem ponudniku zmotilo to, da je njegova ponudba vključevala nerealno visok strošek za investicijo v opremo lokala. Občini se drago investiranje v lokal s strani najemnika ni zdelo smotrno, sploh glede na to, da so s tem razpisom lokal v najem ponujali le do konec leta 2016. “Zato previsoki vložki najemnika, ki bi imeli kot posledico zahtevke najemnika proti občini Ankaran za njihovo povrnitev, skladno z razpisom niso bili dovoljeni,” so še pojasnili na občini, čeprav so v razpisni dokumentaciji jasno opredelili: “Občina Ankaran odda predmetni poslovni prostor na način, da najemnik zagotovi lastna finančna sredstva za morebitno potrebno dodatno usposobitev prostorov in nima pravice od občine Ankaran zahtevati povračila nastalih mu stroškov v okviru investicijskih vlaganj.” Najemnik tako ne glede na višino vlaganj v lokal vloženih sredstev po izteku najemne pogodbe od občine ne bi mogel terjati ali morda z vlaganjem pridobiti kakršno koli drugih pravic na podlagi vlaganj.

Komisija se je bala, da bi morali najemniku vračati vrednost investicije, čeprav razpis to problematiko jasno opredeljuje.

Restavracija na interesantni lokaciji

Najem lokala je bil za ponudnike zanimiv predvsem zato, ker se restavracija nahaja tik ob Jadranski cesti, ki povezuje Ankaran z mejnim prehodom Lazaret in je zato frekvenca avtomobilov, ki se peljejo mimo lokala, precej visoka. Restavracija hkrati ni preveč oddaljena od jedra mesta, blizu pa ji je tudi avtokamp Adria.

Kvadratni meter lokala oddajajo v najem za 4,4 evra. 

Deli novico:

evo kam gre vaš denar :) |  19 .08. 2015 ob  05: 49
pa volte ga še :)
http://podcrto.si/stroski-sluzbenih-poti-zupana-popovica-presegajo-100-000-evrov-ucinek-je-vprasljiv/
koprčan |  19 .08. 2015 ob  00: 15
@ Tine | danes ob 19:46, vidim da imaš težave z razumevanjem. Jaz ti pišem o tem kdo oz kaj je bil razlog, da so se Ankarančani podali na pot ustanavljanja svoje občine! Ti pa meni odgovarjaš kako se ustanovi občina. ??
Kar se tiče ustanavljanja občine Ankaran, pa bo citiranje Ustave RS premalo. Ne vem ali veš ali ne veš kako je ta zadeva potekala, je pa res, da je bila cela kolobocija, ti bom čisto na kratko-telegrafsko, napisal kako je prišlo do ustanovitve občine oz. na podlagi česa je bila ustanovljena, tako, da ne boš več pisal neumnosti. Torej:

- Občina Ankaran je bila ustanovljena z odločbo US. Res je to, da je šlo pri tem za svojevrsten primer ustanovitve občine, v Sloveniji namreč ne najdemo primera občine, ki bi jo ustanovilo US na način, kot smo bili temu priča v primeru Ankarana, ampak tako pač je!
- Odločbe US so OBVEZNE!!!
- o hierarhiji pravnih aktov, pa tukaj nima smisla razpravljat, saj menim, da če mi tako citiraš ustavo, da si po vsej verjetnosti pravnik in to poznaš in razumeš na kaj mislim. Če nisi pravnik potem malo poguglaj, pa si prečital kaj pomeni hierarhija pravnih aktov!
No to je res expresna obrazložitev nastanka občine Ankaran, za lažje razumevanje kako je vse skupaj potekalo, pa malo poguglaj in si prečitaj in se se tako podrobneje seznani o vseh postopkih, ki sem jih tukaj namerno izpustil, da mi ne boš zopet očital pisanja emotivnega traktata, in boš tako lažje razumel, zakaj je bila Občina Ankaran ustanovljena na način kot je bila!.

Seveda, se ti lahko ne strinjaš s samim postopkom nastanka občine Ankaran in ker je zate vse preprosto kot pasulj, se boš podal v izpodbijanje ustavnosti občine Ankaran ter legitimitete vseh aktov in odločitev, ki jih tam sprejemajo in to z lahkoto dokazal s citiranjem ustave, tako kot si to naredil spodaj! Preprosto kot pasulj! Kaj praviš?
Tine |  18 .08. 2015 ob  19: 46
-3
@koprčan, predolg in emotiven traktat si spisal. Še enkrat (Ustava RS, Ur.l. št. 33/91):

"139. člen

(občina)

Občina je samoupravna lokalna skupnost.

Območje občine obsega naselje ali več naselij, ki so povezana s skupnimi potrebami in interesi prebivalcev.

Občina se ustanovi z zakonom po prej opravljenem referendumu, s katerim se ugotovi volja prebivalcev na določenem območju. Zakon tudi določi območje občine."

ZAKON o ustanovitvi občine z določitvijo območja občine Ankaran ni bil v tej v tej državici NIKOLI SPREJET! Razen morda v sanjah koprčana ali tistih, ki so na silo izvedli to odcepitev. To ni nikoli uspelo niti spoštovanemu pokojnemu odvetniku Starmanu.

Preprosto kot pasulj, ne? Toliko glede legitimitete vseh aktov in odločitev, ki jih tam sprejemajo.
jeti |  17 .08. 2015 ob  21: 05
ANKARAAA - ti si en šturlo - in najbrž spadaš res tam kar si napisal - v Ankaro - bogi Turki s takimi!
Kar se pa tiče misli koprčana od včeraj: tistim ki pljuvajo in serjejo po občini je težko predlagati: "...čevlje sodi naj kopitar!", ker niso sposobni niti za "kopitarja" -edino lahko zaslužijo ČEVELJ v RIT!
@Občan | danes ob 21:4 |  16 .08. 2015 ob  23: 14
mona, to je isto kot če bi vprašal, koliko bio vas bilo proti občini Ankaran, če ta ne bi mejila na Luko Koper? Zgleda, da si tudi ti eden tistih pametnjakovičev, ki jih omenjaš!!
mea culpa  |  16 .08. 2015 ob  23: 00
-4
Če ne bi bilo krave molznice, bi se jast, pokvarjen kot sem, ne odločil za Občino Ankaran.
Občan |  16 .08. 2015 ob  21: 49
-2
Uau, koliko pametnjakovičev, filozofov se najde na tem svetu. En bolj pameten od drugega. In sedaj vprašanje: Koliko bi vas bilo za občino Ankaran, če ne bi bilo krave molznice, pardon Luke???
@Anja |  16 .08. 2015 ob  20: 57
-4
PRI TEM TIPU JE ŽE PRIZADETOST.
koprčan |  16 .08. 2015 ob  20: 28
@ Tine | danes ob 19:15, nevem ali res ne razumeš ali se delaš, da ne razumeš, ko pišeš s tem kdo je ustanovil občino Ankaran. Ti , ki si tako moder!? , še manj pa o tvoji modrosti in učenosti! Če si si moj komentar, razlagal dobesedno tako, da je župan ustanovil občino pol, res nimam besed zate. Bilo je napisano v prispodobi in predvsem zakaj je do ideje o občini Ankaran sploh prišlo. Zato ti bom to probal razložit drugače oz. z vprašanjem in sicer: Ali bi Ankarančani zahtevali svojo občino, če bi jih aktualni župan MOK upošteval oz jim hotel prisluhniti in kar se da ugodil njihovim potrebam, ne željam??? A zdaj razumeš, zakaj sem napisal, da jim je župan ustanovil občino????
Tako, da tisto bolj učeno prihrani zase, namreč to, kako se ustanovi občina, dobro poznam in vem!!!
Ti, ki si kot zgleda bolj učen, potem tudi poznaš odločbo US, ki se nanaša na ustavnost MOK????
Moje mnenje o občini Ankaran, pa če bi čital moje komentarje na to temo, bi pa tudi lahko vedel in pol se nebi spustil na tak nivo, da me hočeš bolj poučeno poučit kako je z občino Ankaran. Če občani MOK ne želimo upoštevati oz. ne upoštevamo odločbe US, ker pač hočemo živet v eni občini (in to tudi podpiram), pol imejmo enake mere tudi za Ankarančane, ki hočejo imeti svojo občino oz. nočejo več biti z nami v isti občini! Dejstvo je, da občina Ankaran je in je to pač treba sprejet tako ali drugače. Iz tvojega komentarja, pa vidim, da ti tega dejstva še nisi sprejel in jih še vedno poimenuješ KS, čeprav so občina!
Kar se tiče medijev, ki jih omenjaš, pa regionalobalo oz. nekatere njene članke (ki se nanašajo na aktualno oblast v MOK in vse kar je v povezavi z njimi in posledično tudi na občino Ankaran) smatraš objektivne in nepristranske, pol pa res ne veš kaj je objektivno in nepristransko novinarstvo!
Kako bo z participacijo na luškem denarju, pa bo odločalo sodišče in ne občini, upam, da ti, ki si tako učen to že veš!
Kar se tiče blatenje kogarkoli ne samo županov, pa je tako kot je. Ko se Ankarančani spravijo pljuvat aktualnega župana MOK, je takoj zapisano, da dokler se mu krivda ne dokaže je nedolžen (tudi sam se strinjam s tem), ko pa se pljuva ankaranskega župana, pa na ta kriterij koprčani takoj popzabite, ker vas boli luški denar in "izguba ozemlja" se vam potem upravičeno zdi, da je potem za vas vse dovoljeno, tudi to kar očitate drugim! To kar sem pa zapisal, pa temelji na tem, da premorem po tvoje par možganskih celic in sem napisal na podlagi dejstev in argumentov, zato nevem zakaj te to tako boli!
Ni pa ti potrebno biti v skrbeh glede moje pomirjenosti (sem čisto pomirjen in ni nikakršnih razlogov, da ne bi bil), sploh pa kar se tiče občine Ankaran. Kot sem ti povedal, v MOK katere občan sem, je veliko kakcev in je prav, da se lotimo čistit pred svojim pragom, v Ankaranu bodo. pa že sami to storili, v kar sploh ne dvomim glede na to kdo sedi v ankaranskem občinskem svetu. Zaradi navedenega tudi tebi svetujem, da se ne sekiraš in razburjaš zaradi občine Ankaran, ampak glej pod prste aktualni oblasti v MOK, kjer je kar veliko kakcev za počistit! Tisto kar pa tebe skrbi in to je participacija na luški denar, o tem pa bo itak odločilo sodišče tako, da tudi tukaj ni potrebne neke razburjenosti glede tega!
Ti pa predlagam, da spremljaš razpise za prosta delovna mesta na Računskem sodišču, kjer boš lajko gledal pod prste vsem v SLO, in bo potem kak učinek, samo S. Koreja bo pa še vedno izven tega dosega, jebat ga tako je! Mi je pa zaradi tega žal zate, ki si tako moder!

Anja |  16 .08. 2015 ob  20: 17
-3
Najbolj nevarna oseba ki ima obcina ankaran je Zoran Pejanovic. Tip je za ga dat v zapor.
@Tine  |  16 .08. 2015 ob  19: 31
-4
bla blabla.......50000 Koprčanov, me kot občana Kopra še kako zanima, kaj delajo v KS na drugi strani zaliva in prav je, da to zanima tudi medije, ki naj bi poročali objektivno in nepristransko in ne glede na to, koli.....blča bla bla....Kam bi ti uvrstil tale portal v pristranska ali nepristranska poročanja
Tine |  16 .08. 2015 ob  19: 15
-6
Dobro "koprčan", bom napisal malo bolj "učeno": občino Ankaran je ustanovilo US z eklatantno protiustavno odločbo. Občine Ankaran nikoli ni ustanovil državni zbor te Republike z zakonom, kot jasno in glasno piše v Ustavi. Če si boš prebral kašno strokovno kritiko te ustavnosodne sramote, ti bo morda malo bolj jasno o tem, kdo je ustanovil to "občino". Torej, nikakor ne drži, da jo je ustanovil neki koprski diktator in tiran, ampak US nad katerim pa je očitno v tej državi samo še modro nebo in so se pred njim po..kali vsi po vrsti, vključno s trenutnim premierom, ki je tudi sam s strokovno analizo ugotovil, da gre za sramoto. Ampak, tako je...

Ker par tisoč "Ankarančanov" forsira participacijo na velikem delu denarja Luke Koper na račun preostalih nas 50000 Koprčanov, me kot občana Kopra še kako zanima, kaj delajo v KS na drugi strani zaliva in prav je, da to zanima tudi medije, ki naj bi poročali objektivno in nepristransko in ne glede na to, koliko jim je simpatičen ali ne trenutni voditelj in kreator oblastnih funkcij.

Kar se tiče "blatenja" ljubljenega župana brez argumentov pa samo tole: to velja, ko se komentira dejanja VSEH javnih funkcionarjev in županov! Ljudje, ki premoremo en par možganskih celic, pa si na podlagi dejstev, argumentov in objavljenih mnenj pač oblikujemo naše lastno mnenje in tako presojamo dogajanja v družbi. In potem gremo na volitve in oddamo svoj glas.

Tako da, koprčan, prosim pomiri se, še vsaka oblast se je prej ali slej spridila (se bo tudi ankaranska, brez skrbi bodi), zato ji je treba gledati pod prste, da je kaj. Pa še to po navadi kaj dosti ne pomaga.
1