Ameriški zdravniki slučajno do zdravila za AIDS?

Zdravje

Ekipa ameriških zdravnikov je pri dveh moških, ki sta več kot 30 let živela z virusom HIV, uspela s presaditvijo kostnega mozga popolnoma zajeziti virus. Po 4 mesecih pri obeh pacientih ni niti sledu bolezni.

Strokovnjaki iz ameriške bolnišnice Birgham so ugotovitve predstavili na tiskovni konferenci Mednarodnega društva za AIDS. 

"Prehitro je, da bi lahko z gotovostjo povedali, da je ta tehnika stoodstotna, saj se virus lahko povrne kadarkoli, toda če me sprašujete, ali gre za velik premik naprej v borbi s to pošastno boleznijo, potem mirnega srca lahko povem, da zagotovo", je izjavil Timothy Henrik, vodja strokovnega tima. 

Pri obeh pacientih, ki sta zbolela za limfomom, so po 4. mesecih ugotovili, da v telesih nimata virusa

"Toda možno je, da se virus HIV skriva nekje globoko v celicah, zato bomo s proslavljanjem počakali", je še dodal Timothy Henrik. 

Timothy Brown (na sliki) je prvi človek, ki je uradno ozdravljen od AIDS-a, potem ko je prejel kostni mozeg moškega, ki ima naravno odpornost na virus HIV. Primera ameriških pacientov sta zelo podobna in kot taka predstavljata pravo upanje, da bo kuga 21. stoletja končno premagana.