Število okužb z virusom hiv padlo za tretjino

Zdravje

Število novih okužb z virusom hiv je od leta 2001 padlo za tretjino, med otroki pa se je več kot prepolovilo, so danes sporočili Združeni narodi. V luči uspeha zdravila, ki preprečuje prenos virusa z nosečnice na nerojenega otroka, menijo, da je v naslednjih dveh letih moč zmanjšati število novih okužb med otroki celo za 90 odstotkov.

Vsega skupaj se je lani po vsem svetu z virusom hiv okužilo 2,3 milijona ljudi, kar je 33 odstotkov manj kot leta 2011. Poleg tega se je okužilo 260.000 otrok, kar je več kot tretjina manj kot leta 2009 in 52 odstotkov manj kot leta 2001, je sporočila agencija ZN za boj proti aidsu (UNAIDS).

"Letno število novih okužb s hivom se še naprej manjša, pri čemer je še posebej opazno zmanjšanje števila na novo okuženih otrok," je podatke v letnem poročilu po poročanju francoske tiskovne agencije AFP komentiral direktor UNAIDS Michel Sidibe.

Glede na uspeha protiretrovirusnih zdravil, ki preprečujejo prenos virusa z nosečnice na nerojenega otroka, bi bilo po navedbah agencije ZN morda moč v naslednjih dveh letih zmanjšati število novih okužb med otroki za do 90 odstotkov.

Kot namreč v letnem poročilu še piše UNAIDS, so z zdravili samo od leta 2009 do 2012 preprečili okužbo z virusom hiv, ki povzroča aids, pri več kot 670.000 otrocih. Padec števila je še posebej izrazit v podsaharski Afriki, kjer živi 90 odstotkov od 3,3 milijona okuženih mladih na svetu.

V Gani je imelo tako lani dostop do protiretrovirusnih zdravil 90 odstotkov s hivom okuženih nosečnic, medtem ko je njihov delež leta 2009 znašal le 32 odstotkov. Posledično je verjetnost, da bi ženske v državi okužile svojega nerojenega otroka padla z dobrih 30 odstotkov na le devet odstotkov.

Poleg tega je vse širši dostop do t.i. koktejl zdravil, s katerimi se zdravi, a ne dokončno pozdravi, aids, število smrti zaradi te bolezni od leta 2005 pomagal zmanjšati za skoraj tretjino.

Lani je sicer za boleznimi, povezanimi z aidsom, umrlo 1,6 milijona ljudi. Njihovo število je še leta 2011 znašalo 1,8 milijona, leta 2005, ko je doseglo vrhunec, pa 2,3 milijona.