Ali želje po stolčkih v ŠOUP vodi politika?

Dogajanje okrog Študentske organizacije Univerze na Primorskem je v zadnjem času zelo pestro, na trenutke celo burno. Prišlo je tudi do fizičnega obračunavanja, ki pa naj ne bi imelo neposredne povezave s ŠOUP, šlo naj bi za poravnavanje osebnih zamer iz preteklosti. Predvsem pa so se pojavili govorice, da želi politika podrediti študentsko organiziranje.

Vse se je zapletlo, potem ko člani liste Študentska burja napovedali svoj nastop na volitvah za študentske poslance. Volilna komisija ŠOUP je zavrnila vse njihove kandidature, njihova razlaga pa je, da naj bi te bile napačno izpolnjene, zato so bile zavrnjene, kandidatura pa onemogočena. Začeli so se pritiski, tako pri omenjeni listi kot tudi pri sedanjem vodstvu ŠOUP. 

Kazenska ovadba zaradi onemogočenja kandidature?

Zavrnitev kandidatur je precej zmotila omenjeno študentsko listo, vse skupaj pa je kulminiralo v pretepu, do katerega je prišlo minuli petek. Napovedane so bile kazenske ovadbe zaradi napada, pa tudi zato, ker je bilo kandidatom onemogočeno nastopiti na volitvah. Prepričani so, da so razlogi za zavrnitev kandidatur "iz trte izviti", pikolovski, čeprav po drugi strani sama organizacija niti na prijavnicah za volitve ni spremenila pravega naslova svojega sedeža, ki je po novem na Gortanovem trgu.

Tedaj je študentski listi Burja na pomoč priskočila tudi občina Koper, ki jim je odstopila prostor za tiskovno konferenco, tesen županov sodelavec in svetovalec Sebastjan Jeretič pa je za vodje liste priskrbel tudi varnostnika, da ne bi prišlo do vnovičnega fizičnega obračunavanja. 

Na ŠOUP so tako že prepričani, da gre za željo MOK po uzurpaciji organizacije. "Študentska skupina Burja, ki je napovedovala korenite spremembe na ŠOUP, je v svoji vnemi in hlepenju po medijski pozornosti pod očitnimi pritiski lokalnih veljakov, med njimi tudi župana Borisa Popoviča in njegovega piarovca Sebastjana Jeretiča, pozabila na svoja glavna izhodišča. Namesto da bi vse moči usmerila v razumevanje aktov ŠOUP in snovanje programa, je le-tega skopirala s spletne strani in projektnih dokumentacij ŠOUP ter ga označila za svojega in nekaj povsem novega in svežega, medtem pa je čas raje zapravljala za politiko, sprehajanje po koprskih ulicah in ljubljanskih organizacijah," je v sporočilu zapisala garnitura, ki trenutno vodi ŠOUP.

Jeretič "na pomoč" Burji

S tem pa se je žogica le vrnila na občino, od koder je Jeretič odgovoril kar prek novega portala ekoper.si. V svojem pojasnilu, zakaj je MOK pristopila na pomoč omenjeni študentski skupini, pa je med drugim zapisal: "Zakaj smo pomagali ekipi študentov, ki hoče nastopiti na poštenih volitvah? Na nas so se obrnili, potem ko so doživeli niz svinjarij. Predstavili so se nam kot skupina avtonomnih študentov z Univerze na Primorskem, ki bi rada nastopila na študentskih volitvah. Povedali so nam, da so najprej doživeli grožnje in da so jih brez razlogov enostavno izbrisali iz kandidatnih list, nato pa so enega od njih celo pretepli. In prosili so nas za pomoč. In kaj naj naredi občina v takih primerih? Naj mularijo na hitro odpravimo in jim rečemo, da naj se pač znajdejo in da je življenje ena svinjarija? Naj jim predstavimo svoje zgodbe in pravosodne šlamparije, s katerim se moramo mi ukvarjati? Naj jim rečemo, da raje dvignejo roke, da jih ne bodo še bolj pretepli?" In še: "Zato smo se odločili, da jim pomagamo. Odstopili smo jim prostor za izvedbo novinarske konference, objavili njihovo zgodbo na svojem portalu in jim svetovali, na koga naj se obrnejo. Pomagali smo jim z nasveti za uspešno izvedbo novinarske konference, da so lahko celotno slovensko javnost opozorili na svoj primer." Sam Jeretič pa naj bi poskrbel varnost nosilcev liste. 

Na potezi so sedaj organi pregona in pravosodje, ki bodo celotne postopke najbrž vzeli pod drobnogled, v tem času pa bodo volitve izpeljane. Medtem pa ŠOS (Študentska organizacija Slovenije) kot krovna organizacija študentskega organiziranja umirja strasti in poziva k demokratičnim, nenasilnim rešitvam. "Študentsko organiziranje ni in ne sme postati poligon za dnevno politiko, ampak mora biti avtonomni prostor študentov za kreiranje družbeno odgovornih idej in akcij ter za zagovarjanje in izboljšanje zgolj pravic in interesov študentov ter mladih. Spoštovanje pravnih in etičnih načel, transparentnost in nepolitičnost niso zgolj besede, zapisane v študentski ustavi, temveč morajo biti brez izjeme splošna praksa vseh aktualnih in potencialnih študentskih predstavnikov," je dogajanje komentiral predsednik ŠOS Mitja Urbanc.

kako nimajo veze |  09 .01. 2014 ob  12: 24
Lara, ti si imela željo za kakšnim delom na ŠOUP :)
Lara Pavčnik |  20 .10. 2013 ob  20: 36
Tistemu, ki je avtor zadnjega komentarja bi želela povedat, da je provokacija neprimerna in zelo napačna. Res, da je razmerje med nama bilo, ampak je tega že davno konec. Avtor članka je, če dobro preberete in razumete, predstavil dogajanje v ŠOUP in se ni opredelil za nobeno stran. Vsem omogoča, da povejo svojo plat zgodbe, kakor to počnejo dobri novinarji.
Če pa sam/a tega nisi razumel/a ni potrebno, da raziskuješ in postaš v tej situaciji skrajno neprimerne stvari, ki z dogajanjem nimajo veze.

Laži me, laži me, laži me. |  20 .10. 2013 ob  20: 04
-4
No, avtor članka, Jaka Vran, je tesno povezan z gospodično Laro Pavčnik, ki je verjetno brez dela in bi potrebovala neko mesto na ŠOUP, zaradi tega pa so take objave zoper šoup.

O pristnosti povezave med vranom in laro, pa slika
http://shrani.si/f/3Y/mM/rfKko3S/jaka-vran-kiss.jpg
@ .... |  18 .10. 2013 ob  15: 02
Nekaj podobnega je tudi v slovenskem visokošolskem sistemu. Poznamo študentske svete univerz in fakultet, kjer pa je denarja napram študentskim organizacijam zelo malo. Tudi tu so nekoč študenti bili zelo aktivni, odstavili kar nekaj dekanov oziroma dekank. Tudi tu so primli rektorja za jajca. Tudi tu so organizirali javne diskusije, imeli akcije, proteste, tudi kakšne koncerte in zabave. Vendar je vse to splavalo po vodi, saj so neobremenjene študente zamenjali na eni strani nekateri trenutni ŠOUPovci, kjer je bil vodja in nekaj časa celo tudi predsednik tega sveta fant, ki je prišel v študentsko organiziranje kot "niko i ništa", prišel je zaradi lastnih ambicij in zagovarjal strujo večnega direktorja ZRS, nato se je vsilil na ŠOUP in ŠOS, kjer je imel in ima povsod ogromno funkcij, nobene pa ne opravlja niti 20%. To pa zato, ker dela le za lastne ambicije in je zaradi njega in njegovih par pajdašev izvisela celotna študentska skupnost. Itak svojih ambicij ni nikoli in jih nikoli ne bo izpolnil, ker je pač "niko i ništa", kot takrat, kadar je prišel v študentsko organiziranje. Na drugi strani tega fanta, pa si imel strujo, ki je podpirala trenutno vodstvo univerze in so si delili stolčke brati, sestre, fanti, punce, itd. Pač družinska navezanost po vzoru južno italijanskih združb. Tej struji je v interesu le vodenje univerze in se na srečo niso nikoli spustili v boj na ŠOUP. Prva struja tistega nesrečnega mladeniča, ki ne bo nikoli izpolnil svojih ambicij se je pridružila starejša in hkrati večna struja na ŠOUPu, ki obvladuje med drugim tudi koprsko SD in njihov podmladek in še nekaj navadnih "papučarjev" oziroma bolje rečeno nevretenčarjev iz obale. To je študentska "elita" na primorski univerzi in okoli nje. Študenti, ki pa so imeli vizijo in so imeli konkretne in demokratične predloge sprememb na študentski organizaciji in na univerzi, pa so več ali manj pridno doštudirali ali pa se odmaknili iz tega sranja, saj v nedelujoči pravni državi, se ne da nič postoriti po pravni in legitimni poti, zato pa tudi univerza medijsko naproša, da se stvari uredijo po legitimni poti, ker dobro vedo, da po tej poti se ne more nič spremeniti.
ŠOS |  18 .10. 2013 ob  14: 45
Bolj zanimivo je naslednje:

Revizija ŠOS je na ŠOUP odkrila za več kot 200.000€ sumljivo porabljenega denarja (beri: kraja).

Njihova reakcija? Od Šoupa so vzeli 20% provizijo.

So prijavili sum storitve kaznivega dejanja? ne
So karkoli storili za to, da se kaznuje odgovorne? ne

So rekli, da je na ŠOS in lokalnih organizacijah vse OK, transparentno, demokratično in vse kar spada zraven? da
.... |  18 .10. 2013 ob  14: 03
Študiral sem v tujini, kjer raznih ŠOUP-ov ni bilo. Študentske organizacije so delovale pod okriljem univerze same. Na univerzah so delovale številne stranke, ki so bile popolnma neodvisne od "prave" politike, županov itd. V stranko se je lahko prijavil kdorkoli in med strankami je potekal pravi boj za oblast. Z javnimi soočenji, razpravami itd. Na volitve se je prijavilo v povprečju 10 list in študentje so aktivno sodelovali na razpravah in volitvah. Zanimivo je, da funkcije v študentski organizaciji niso bile plačane! Sam sem kandidiral in bil izvoljen v svet organizacije. Dejansko se je delalo za študente in njihove pravice, pritiskalo se je na fakultete, dekane in celo rektorja. Le OBČASNO se je organiziralo kakšen žur. Organizacija je imela takšno moč, da je lahko predlagala odstavitev dekana posamezne fakultete ali menjavo profesorja.
ŠOUP |  18 .10. 2013 ob  10: 48
pa je voden avtonomno. Ma nemoj. Kokl= odstavljen SDjevec, Nika=tajnica SD, bivša pravnica ŠOUP Vesna= SD... Študensko organiziranje naj bi bilo avtonomno, neodvisno, nestrankarsko. Študentsko organizacijo naj bi vodili študentje, ne pa direktor in kup zaposlencev. In prvo vprašanje bi moralo biti zakaj je sploh toliko zaposlenh na ŠOUP. Ali res potrebuje taka mala organizacija direktorja, tajnico, PRovko, računalničarja, vodjo prehrane, razne direktorje poldelujočih zavodov? Drugo vprašanje je zakaj SOŠ dopušča netransparentno delovanje, obstoj aktov, ki niso skladni s ŠOSovimi, zakaj dopušča prikrivanje dokumentacije. Zakaj krovna organizacija ne ukrepa, ko vidi, da svoja hčerkica ne dela kot bi morala? Ali je res potrebno izkoriščati neaktivnost študentov za lastne interese? Ponovno smo priča skupini mladim, ki so se zbrali zato, da bi naredili spremembo. In spet bodo tolkli po njih. In mladež bo jasno sčasoma obupala, saj bo začelo izpitno obdobje. Kokl in banda pa bodo ostali, saj njim še doštudirat ni teba.
pogreb |  18 .10. 2013 ob  10: 43
Jeretič bo tudi župana MOK pokopal in s tem izpolnil še zadnjo zahtevo stricev iz ozadja.
burja |  18 .10. 2013 ob  10: 41
Daj nehajte ! Kakšne pravice, vi sam svoje žepe gledate isto kot posranci v parlamentu! Ukinit študentske organizacije, ki so same sebi namen !!!
boris |  18 .10. 2013 ob  10: 32
JERETIČ VODI DOGAJANJE TUDI NA VAŠEM PORTALU KOT IZGLEDA. ZAENKRAT MU GRE KAR DOBRO.
pamet |  18 .10. 2013 ob  08: 18
Ne politika, Jeretičevi apetiti vodijo zadevo
Dej |  18 .10. 2013 ob  07: 52
jeretič, ne glumi...spotakni se