ALI TUŠIRANJE VPLIVA NA NAŠE MENTALNO ZDRAVJE? V času karantene svetujejo vsakodnevno prhanje

Trendi

Dve tretjini Američanov se tuširata vsakodnevno, medtem ko polovica prebivalcev Kitajske to počne le dvakrat tedensko. Naše navade se razlikujejo od države do države, a niti ena skrajnost ni zdrava za našo kožo. Če nimamo preobčutljive kože, pa je vsakodnevno tuširanje priporočljivo, sploh v času, ko smo ujeti med štiri stene.

Prepogosto tuširanje lahko pretirano izsuši kožo, uporaba antibakterijskega mila in tople vode pa uničuje 'dobre' bakterije in spodbudi delovanje ne tako zdravih bakterij. Zakaj bi se torej morali tuširati vsak dan? Suhe kože ni dobro razdražiti, toda tistim, ki nimajo takih težav, lahko vsakodnevno prhanje pomaga, še zlasti, če so zaradi koronavirusa zaprti med štiri stene.

Kot poroča MSN, so mnogi med krizo anksiozni in depresivni. Vsakodnevno prhanje pomaga vzpostaviti rutino, topla (tudi hladna) voda pa lahko vpliva na naše počutje. Po poročanju revije Psychology Today so raziskovalci v Virginiji ugotovili, da kopanje v hladni vodi lahko pomaga pri depresiji, ker nižje temperature vode aktivirajo simpatični živčni sistem in povečajo sproščanje noradrenalina v možganih.

Če težko vzdržujete režim vadbe, ker trenutno nimate dostopa do fitnesa, vam lahko pomaga topla kopel. Tako kot vadba lahko namreč zmanjša vnetje in zniža krvni tlak.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija