ALEKSANDAR STOJKOVIĆ PIKSI: "Mladi, poslušajte nas starejše, ki vemo, kakšno zlo so vojne" (INTERVJU)

Koper

Dramski igralec Aleksandar Stojković Piksi, ki je dobro poznan tudi v Kopru, je pred dnevi v izjavi, ki ni bila daljša od nekaj minut, povzel ves nesmisel netenja konfliktov na podlagi vojne na Balkanu izpred tridesetih let. Govoril je iz prve roke, saj je kot dvajsetletnik vojne grozote izkusil na lastni koži. Kljub vsem krivicam, ki jih je doživel, v sebi ne nosi kančka sovraštva. Gledališki svet ga zato ceni kot izjemnega igralca in izvrstno osebo. V petek, 23. junija, ob 20.00 ga boste lahko videli igrati v Gledališču Koper.

Aleksandar Stojković Piksi ima zelo rad Koper in njegove ljudi.

Video z novinarske konference se je hitro razširil po internetu. Kaj se je zgodilo, da je bila potrebna vaša intervencija?

Zaradi napadov nekaterih medijskih hiš na direktorico Narodnega gledališča Republike Srbske in našo ustanovo se je igralska zasedba odločila, da podpre vodstvo in na novinarski konferenci zanika vse laži, ki so bile izrečene o naši ustanovi. Moj odziv se je nanašal na novinarsko vprašanje, ali vemo, da je bilo to gledališče iz Sarajeva med vojno del vojske BiH. To me je spodbudilo, da sem izrekel tisto, kar sem izrekel, in še vedno stojim za temi besedami. To je bila nepotrebna medijska manipulacija z namenom diskreditacije direktorice gledališča in naše ustanove.

Обраћање Александра Стојковића

Александар Стојковић, глумац Народног позоришта Републике Српске, о оптужбама због учешћа Сарајевско ратног театра (САРТР) на „Тетар фесту“ и протестима појединих борачких удружења: „Да ли ви сматрате да бих ја, борац Војске Републике Српске прве категорије и ратни војни инвалид, требао имати забрану да учествујем на било којем фестивалу у Федерацији БиХ само зато што сам био припадник Војске Републике Српске од првог до посљедњег дана рата, погубио најбоље другове и изгубио родни крај, изгубио најљепшу младост....Да ја требам некоме да се правдам зато што смо позвали наше колеге да играју овдје представу? Тридесет година након рата... Двије владе, Републике Српске и Федерације, прије два дана су сједиле овдје заједено и састанчиле..Јел' њих неко питао? Можда међу њима има неки „Златни љиљан“, можда има ту неки што је мене ранио, '92? Па, шта? Осам година након рата, Њемачка и Француска су потписале су први споразум о сарадњи и дан данас те земље сарађују, а милионе људи су једни другима убили...Јел' ја требам мом Марку да кажем: „Немој случајно да пређеш у Сански Мост свом прађеду, мом ђеду Јовану на гроб? Дал' треба то да радим? Позивам овдје моје саборце, све моје колеге из свих удружења да дођу, да сједну са мном и разговарају, да не слушају сензационалистичке написе и све ћу им рећи. Од њих ја ништа не кријем, наш крв је иста, она коју смо пролили стварајући ову земљу.“ „Да ли бих ја, борац Војске Републике Српске прве категорије и ратни војни инвалид, требао имати забрану да учествујем на било којем фестивалу у Федерацији само зато што сам био припадник Војске Републике Српске од првог до посљедњег дана рата, погубио најбоље другове и изгубио... родни крај, изгубио најљепшу младост....Да ја требам некоме да се правдам зато што позвали наше колеге да играју овдје представу?“ Александар Стојковић Пикси, глумац Народног позоришта Републике Српске

Objavil/a Народно позориште Републике Српске dne Ponedeljek, 12. junij 2023

Kakšen je bil odziv na ta vaš nastop?

Prejel sem ogromno podpore z vseh strani, tako iz Srbije, Republike Srbske, kot tudi iz Federacije Bosne in Hercegovine. Vendar sem bil tudi tarča nekaterih napadov iz Federacije in nekaterih posameznikov iz Republike Srbske. To me ne skrbi. Bil sem ob svojem narodu, ko mu je bilo težko in vedno bom. Sovraštvo, zapiranje vase in odklon do drugih nikoli niso bili in nikoli ne bodo moja izbira. Večina teh patriotov, ki me obsojajo, dobro živi od državnih jasli, njihova naloga je početi to, kar počnejo, ne samo v mojem primeru.


Zakaj so nekateri želeli, da bi bilo sporno, da sodeluje Sarajevsko vojno gledališče na festivalu?

Vse to je manipulacija z namenom diskreditacije direktorice gledališča in selektorice našega festivala, naše prvakinje Slađane Zrnić. To gledališče je že gostovalo pri nas leta 2015 in ni bilo nobenih težav, takrat tega nihče ni omenjal. Sedaj so prišli z vrhunsko predstavo, ki nima nobene zveze z vojno. Naše občinstvo jih je navdušeno pozdravilo. Prijateljsko so sprejeli našo ponujeno roko. Za nas je bil edini kriterij umetniška odličnost. Zahvalili so se za sprejem in prejeli tudi eno izmed festivalskih nagrad. Nekateri mediji so poskušali to predstaviti in prikazati na najslabši možni način. Poskušali so nam podtakniti, da smo zaradi Sartra odstranili zastavo Republike Srbske s stavbe gledališča, kar je sramotna laž. Na koncu smo prejeli jasno podporo ministrice za šolstvo in kulturo, predsednika Republike ter nekaj drugih visokih uradnikov, in trenutno je vse umirjeno. Sedaj smo se usmerili nazaj k delu in nadaljujemo z našimi obveznostmi.

Zadnja predstava, ki jo je Aleksandar Stojković Piksi igral v koprskem gledališču, je 'Sumljiva oseba', pred tem pa je nastopil v uspešnici 'Jugoslavija, moja dežela'. Naslednjič ga boste lahko gledali v predstavi 'Romeo in Julija'.

Že ta konec tedna spet prihajate v Koper. Se veselite?

Zelo rad prihajam v Koper in vaše gledališče. Prijateljem, kolegom in novinarjem sem že večkrat govoril o dobrem vzdušju, sproščenosti in dobrih delovnih pogojih, ki vladajo pri vas. Res se lahko popolnoma osredotočite na delo. Mislim, da si v Sloveniji težko predstavljate, kaj vse smo mi doživeli v zadnjih dneh. Popravite me, če se motim …


Tako močnih pritiskov zagotovo ni, saj ima politika manjši vpliv na gledališče, kot ga ima v Bosni in Hercegovini. "Politika" je sicer tudi sestavni del predstave 'Sumljiva oseba' (Branislav Nušić), v kateri boste nastopili ta petek.

'Sumljiva oseba' je odlična satira, odlična komedija velikega srbskega komediografa Branislava Nušića, ki ji je režiser Kokan Mladenović dodal svoj prepoznavni pečat. To je zgodba o birokraciji, korupciji, šovinizmu, vsem tistem, kar sem jaz, kljub temu da sem delal v Sloveniji, težko prepoznal ali občutil. Vendar občinstvo prihaja na to predstavo in se navdušeno smeji ter uživa v prikazu teh napak slovenske družbe, brez kakršnih koli predsodkov, saj vedo, da gre za umetnost, da gre za gledališče, ki je tempelj svobode.

Skupaj s poslovno sekretarko Rozalino Ikić (prva z leve) in direktorico Dijano Grbić (druga z leve) tvorijo hrbtenico Narodnega gledališča iz Banje Luke.

Komu bi jo priporočili?

Priporočil bi jo vsem, saj na občinstvo deluje zdravilno. To je resnično uživanje v vrhunski gledališki predstavi, ki traja eno uro in štirideset minut.


S koprskim gledališčem pripravljate novo koprodukcijo: 'Romeo in Julija'. Česa se nadejate?

Potem ko nam ni uspelo ustvariti 'Jugoslavije, moje domovine' v koprodukciji s Koprom, je to predstavo prevzelo Gledališče Prijedor in doseglo zgodovinski uspeh. Uprava Narodnega gledališča Republike Srbske se je odločila za novo koprodukcijo, Shakespearovo dramo 'Romeo in Julija'. Upam, da bo delo prijetno tako kot pri Jugoslaviji, moji domovini, da se bomo lepo družili in dosegli vsaj toliko uspeha kot z Jugoslavijo.

Predstava 'Sumljiva oseba' (Branislav Nušić), v kateri vrhunsko odigra smešnega policijskega uradnika, je na sporedu v petek, 23. junija, ob 20.00 v Gledališču Koper.

Za konec: kakšno je vaše sporočilo mladim iz republik nekdanje Jugoslavije?

Poslušajte nas starejše, ki vemo, kakšno zlo so vojne in mednarodni konflikti. Sodelujte brez predsodkov. Nihče od vas ne pričakuje ponovnega bratstva in enotnosti, to ni uspelo niti nam. Gradite normalne odnose, sodelujte drug z drugim in služite. Ljubite svoje, ne sovražite tujega. V vojnah in konfliktih vsi izgubimo, razen tistih, ki z njimi dobro služijo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija