AKTUALNO: So obalne šole in vrtci pripravljeni na odprtje?

Koper

S torkom se v devetih regijah odpirajo vrata osnovnih šol in vrtcev, je včeraj sporočila vlada. Šole se odpirajo delno, in sicer za prvo triado, pouk pa bo potekal po modelu C, s katerim so šole že seznanjene. Ker je med regijami, ki izpolnjujejo pogoje za postopno sproščanje ukrepov tudi Obalno-kraška, smo preverili, kako se na odprtje pripravljajo osnovne šole in vrtci na območju slovenske Istre. Ravnatelje in ravnateljice smo vprašali, koliko otrok pričakujejo, kako bo potekalo testiranje zaposlenih in katera navodila vlade oziroma Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) bo najtežje upoštevati.

Predsednik združenja ravnateljev Gregor Pečan je že včeraj izpostavil, da večjih težav pri odpiranju ne pričakuje, bi pa se te lahko pojavile pri testiranju zaposlenih, predvsem zaradi velikega števila testov, ki jih bodo morali opraviti. Šole in vrtci se odpirajo v Osrednjeslovenski, Gorenjski, Primorsko-notranjski, Obalno-kraški, Koroški, Podravski, Pomurski, Savinjski in Zasavski regiji. 

V Osnovni šoli Cirila Kosmača Piran pričakujejo v torek 90 učencev. Kot pojasnjuje ravnateljica Zlata Milič, so "zelo, zelo srečni, da se odpirajo šolska vrata", na to pa so se pripravljali "vsak teden znova". Izdelan imajo protokol poteka pouka, šolske prehrane, podaljšanega bivanja, jutranjega varstva in protokol izvajanja priporočil NIJZ. "Imamo srečo, da je šola velika in da imamo številčno manjše oddelke, zato pravzaprav problemov ne bo. Prepričana sem, da nam starši zaupajo, da bomo naredili vse, da se naši otroci vrnejo v varno in spodbudno učno okolje," je še povedala.

Danes pričakujejo še informacijo glede poteka ponedeljkovega testiranja, ki se ga bodo udeležili skoraj vsi zaposleni (95 %). "Maske in vse potrebno smo nabavili. Skratka, pripravljeni smo na naše težko pričakovane učence," zaključi ravnateljica.

Osnovno šolo Koper bo ponovno obiskalo 308 učencev prvega triletja. Tudi tukaj imajo pripravljenih več protokolov, ki bodo omogočali varen obisk pouka, jutranjega varstva in podaljšanega bivanja. Ravnateljica Ingrid Poropat je povedala, da so uredili talne označbe, razkužilnike, označili pa so tudi ločene vhode. "Starši so že ves čas šolanja na daljavo strpni, pozitivno in konstruktivno naravnani. Tako je tudi sedaj. Skozi celoten proces pouka na daljavo smo pomisleke, pobude in težave reševali sprotno in uspešno," pojasnjuje odziv staršev in dodaja, da je ena izmed njihovih prioritet "otrokom povrniti učno spodbudno okolje, kjer se bodo počutili varni, uspešni in  zadovoljni".

Danes predvidevajo sestanek z Mestno občino Koper, na katerem bodo dorekli čas in način izvedbe testiranja zaposlenih, poskrbeli pa bodo tudi za zaščitne maske. Dodaja še, da se vračanja učencev veselijo in se obenem zavedajo, "da bomo samo z odgovornim ravnanjem lahko omogočili čim prejšnjo vrnitev tudi ostalih učencev".

Osnovna šola Vojke Šmuc Izola pričakuje v devetih oddelkih na matični enoti in treh oddelkih na podružnični šoli Korte skupno vsaj 200 učencev. "Na odprtje šole smo bili na način, kot je sedaj v veljavi, pripravljeni že v decembru. Kljub temu je bilo potrebno pregledati protokole in jih mestoma posodobiti. Veseli nas, da lahko oddelki ostanejo v celoti, saj nimamo kadrovskih pogojev, da bi jih delili na polovice," pojasnjuje ravnateljica Irena Sivka Horvat. Obenem dodaja, da so zagotovili več vhodov v šolo, prilagojene urnike kosil in malico v oddelku.

Za zaposlene imajo dovolj zaščitnih mask, ob tem pa so jim naročili še vezirje za dodatno zaščito ob tesnejšem stiku z učenci. "Glede testiranja se dogovarjamo z Zdravstvenim domom Izola in bo pravočasno, po vnaprejšnjem razporedu, izvedeno. Večina sodelavcev se s testiranjem strinja, nekateri pa imajo še pomisleke glede tega," pojasnjuje ravnateljica in dodaja, da kljub vsemu upa, da bodo testirani skoraj vsi, z izjemo tistih, "ki imajo za to res tehtne razloge".

Za otroke, katerih starši imajo zaradi zdravstvenih razlogov pomisleke, bodo poskrbeli "z vnaprejšnjim nalaganjem gradiv v spletne učilnice in bodo delali samostojno, brez pomoči učiteljev, saj učitelji ne bodo mogli delati hkrati v šoli in na daljavo".

Kako pa so na odprtje pripravljeni vrtci?

V Vrtcu Mavrica Izola zaenkrat še ni znano, koliko otrok bo prišlo v torek. Kot pojasnjuje ravnateljica Suzana Božič, se pripravljajo na "vrnitev vseh, ki so zdravi, podatek bo znan v ponedeljek, ko bomo dobili odgovore staršev". Glede testiranja zaposlenih se dogovarjajo z izolskim zdravstvenim domom, priporočili pa so ga vsem zaposlenim, ki so zdravi in niso preboleli okužbe z novim koronavirusom v zadnjih treh mesecih.

Trenutno so v fazi "tehničnih priprav": "čiščenje in razkuževanje, toplotni šoki, izpiranje vodovodnega omrežja, dobava živil". "Najtežje bo upoštevati manjše število otrok v skupinah," je jasna ravnateljica in dodaja, da jih nekateri starši sprašujejo, "kako bo poskrbljeno za varnost delovanja vrtca v času epidemije". Vrtec jih sicer seznanja z izvajanjem priporočil NIJZ in ministrstva. Za zaposlene imajo dovolj zaščitnih mask in ostale varovalne opreme.

Tudi iz Vrtca Semedela sporočajo, da točnega števila otrok, ki bodo prisotni v torek, nimajo. "Strokovne delavke so začele neposredno klicati starše za pridobitev določenih informacij, ki nam bodo v pomoč pri organizaciji in sami izvedbi vzgojno-izobraževalnega dela. Predvidevamo, da bodo imeli dokaj točne podatke šele danes popoldan," pojasnjuje ravnateljica Nives Prša. Kljub vsemu pa pričakujejo, da se bo v vrtec vrnila večina otrok.

"Največji zalogaj bo organizacija dela in razporeditev kadra glede na število vključenih otrok," sicer pa so izkušnje z izvajanjem ukrepov že pridobili v času odprtja za nujne primere. Na vprašanje, katero navodilo vlade oziroma NIJZ bo najtežje upoštevati, odgovarja, da bo najtežje zagotavljati "kader v mehurčku, saj je naš poslovalni čas 10,5 ur in potrebe staršev so tudi take. Skrbi nas, ali bomo imeli na razpolago dovolj kadra, saj imamo sedaj kar nekaj sodelavcev v karanteni in obolelih".

Kot dodaja ravnateljica, si želijo, "da starši pripeljejo v vrtec res zdrave otroke. Zavedati se moramo, da otroci v vrtcu ne zmorejo upoštevati na primer distance ... in drugega, saj komaj čakajo, da se spet vidijo, družijo". Prav tako še nimajo podatka o testiranju zaposlenih, jim pa je "na pomoč priskočila Mestna občina Koper, ki je prevzela samo organizacijo in izvedbo testiranj ter nas s tem delno razbremenila te naloge". Več informacij pričakujejo danes, predvidevajo pa, da s tem ne bodo imeli težav.

"Prav tako nimamo uradnih informacij, kaj bo v primeru, da se kdo ne bo želel testirati. Prepričana sem, da smo zaposleni v vzgoji in izobraževanju ozaveščeni in toliko odgovorni, da do tega ne bo prišlo. Je pa tudi res, da smo do sedaj ves čas odgovorno delali v vrtcu, brez opravljenega testiranja," je jasna ravnateljica. Sicer pa imajo tudi oni za zaposlene na voljo dovolj zaščitnih mask.  

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
mente |  22 .01. 2021 ob  14: 44
-2
ni treba se testirat .....brez veze... ce seboste vi testirali se morajo isto tako policaj in vse javni sluzbenci...tako je brez veze