PRIPRAVE ZA PONOVNO ODPRTJE ŠOL SO ŽE V POLNEM TEKU: V OŠ Koper bo v torek zakorakalo približno 308 učencev

Slovenija

Predsednik združenja ravnateljev Gregor Pečan je delno odprtje šol glede na predhodne napovedi vlade pričakoval. Model C, po katerem bo v devetih regijah od torka potekal pouk v prvi triadi, šole že poznajo, zato Pečan večjih težav ne pričakuje. Na vrnitev učencev se že okrepljeno pripravljajo tudi v največji koprski osnovni šoli, kjer jih pričakujejo približno 220.

Po sestanku premierja Janeza Janše s predstavniki vzgoje in izobraževanja v začetku januarja so v šolah odprtje pričakovali, saj je bilo napovedano, da bodo spoštovali številke t. i. semaforja. "Zdaj so te prišle v takšno fazo, da je bilo pričakovati odpiranje po regijah, kar se mi zdi zelo zelo pametno," je še dejal predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva.

Pečan pričakuje, da bo po "tako dolgem mirovanju seveda nekaj težav, da ponovno poženemo naš voz". Težave bi se lahko pojavile tudi glede testiranja zaposlenih s hitrimi testi na novi koronavirus, saj bo potrebno testirati veliko število zaposlenih, po zadnjih informacijah pa je testiranje zaposlenih obvezno. O tem so bile šole po njegovih besedah obveščene v okrožnici. Da je testiranje obvezno za vse zaposlene, ki bodo fizično odšli v šole ali vrtce, ki se prav tako odpirajo v torek, je danes povedala tudi šolska ministrica Simona Kustec.

Za priprave na testiranje in na začetek pouka imajo šole "nekaj dni več na voljo, kot običajno", je dodal in ocenil, da večjih težav ne bo. Tudi glede izvajanja pouka po že znanem modelu C meni, da ne bo velikih težav.

Šole se že pripravljajo na ponoven sprejem učencev. Starše o tem obveščajo po elektronski pošti in prek šolskih spletnih strani, kjer med drugim napovedujejo, da bodo razredničarke poklicale oz. kontaktirale starše otrok.

V OŠ Koper pričakujejo okoli 220 otrok

Ravnateljica največje koprske osnovne šole, Osnovne šole Koper, Ingrid Poropat je izrazila zadovoljstvo, da bo prišlo do odprtja šol in vnovičnega pouka prve triade oz. da se bo lahko vsaj del otrok vrnil v šolo. Na vrnitev učencev se že okrepljeno pripravljajo in želijo zadostiti vsem protiepidemiološkim zdravstvenim in varnostnim ukrepom.

Pripravljajo se tudi na testiranje s hitrimi testi, pri čemer se zanašajo na dobro sodelovanje z ustanoviteljem - Mestno občino Koper in njenim oddelkom za družbene dejavnosti, ki je poskrbel, da bodo testiranja potekala na določenih točkah ali pa bodo ekipe za testiranje prišle v šolo. Natančneje se bodo dogovorili na petkovem sestanku, zadevo pa imajo za urejeno, je zatrdila.

V šolo se bo prihodnji teden vrnilo približno 308 od skupaj nekaj več kot 970 učencev te šole. Med šolskim kadrom za zdaj nimajo okuženih, med poukom na daljavo pa so imeli dva primera okuženih pri zaposlenih. Sicer pa upajo, da se bodo po tednu ali dveh po vrnitvi prve triade k pouku vrnili tudi učenci 4. in 5. razredov ter nato postopno še preostali, je še povedala Poropatova.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
mente |  21 .01. 2021 ob  15: 32
-2
Ma kaj imate v glavi? Zaposleni sole in vrtci se morajo testirat vsak teden? ma ste res bolani ali kaj? Ko da da te zaposleni imajo tako ranezliv bolezen..... jaz na mesto vas se nebi testiral oz. ce moram enkrat na mesec in to je to.......