AKADEMIJA PO KRITIKAH PRESENETILA: Oskarja za najboljši film osvojil Parazit (VIDEO)

Svet

Ameriška akademija filmskih umetnosti in znanosti je po kritikah zaradi pomanjkanja raznolikosti na 92. podelitvi nagrad oskar presenetila in za najboljšega prvič v zgodovini razglasila film v tujem jeziku. Satirična srhljivka južnokorejskega režiserja Boong Joon-hoja je noč podelitve sklenila s kar štirimi oskarji.

Bong Joon-ho je dobil oskarja za režijo, Parazit je osvojil oskarja za najboljši izvirni scenarij (Bong Joon-ho, Han Jin-won) in seveda po pričakovanju tudi najboljši film v tujem jeziku. Parazit je popolnoma zasenčil številne druge odmevne produkcije kot so med drugim Irec, 1917, Joker in Bilo je nekoč ... v Hollywoodu.

Oskarja za najboljšo moško vlogo je dobil Joaquin Phoenix (Joker), za glavno žensko vlogo pa Renee Zellwegger (Judy). Po štirih nominacijah je prvega oskarja dobil Brad Pitt in sicer za stransko moško vlogo v filmu Bilo je nekoč ... v Hollywoodu, za stransko žensko vlogo pa Laura Dern (Zakonska zgodba). Vsi omenjeni dobitniki nagrad v igralskih kategorijah so pred tem januarja prejeli med drugim tudi nagrado zlati globus.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija