ORANŽNI ALARM ZA CELOTNO DRŽAVO! Veter bo najmočnejše sunke dosegal čez dan

Slovenija

Po napovedih Agencije RS za okolje (Arso) se bo ponoči krepil jugozahodni veter, najmočneje pa bo pihal danes čez dan. Najmočnejši sunki bodo v vzhodni in severovzhodni Sloveniji, kjer so zlasti na višjih legah verjetni vetrolomi večjih razsežnosti. Arso je zato za celotno državo izdal oranžno opozorilo.

Na vzhodu in severovzhodu Slovenije bo veter po nižinah v sunkih dosegel hitrost od 70 do 100 kilometrov na uro, v višjih legah pa tudi nad 100 kilometrov na uro, je pojasnil Arsov dežurni meteorolog Benedikt Strajnar. Drugod po državi pa bo na izpostavljenih mestih in višjih legah veter dosegel hitrosti od 70 do 90 kilometrov na uro.

Na severovzhodu države bo veter oslabel danes zvečer, na jugu pa v torek zjutraj. Vreme bo danes pretežno oblačno. V zahodnih in osrednjih krajih bo občasno deževalo, proti večeru pa bo pas padavin zajel tudi severovzhodne kraje. Najnižje jutranje temperature bodo od štiri do osem, v alpskih dolinah okoli nič, najvišje dnevne pa od devet do 15 stopinj Celzija.

Že sredi minulega tedna so močni sunki vetra povzročali nevšečnosti marsikje po Sloveniji, največje razdejanje pa je bilo na območju Kranja. Zaradi podrtih dreves so bile zaprte številne ceste, poškodovanih je bilo večje število vozil in objektov. Takrat severni veter je podiral tudi telefonske in električne drogove.

Sicer pa se je tudi nad severno Evropo zgrnila močna nevihtna fronta Ciara, ki prinaša silovit veter in obilno deževje. V Veliki Britaniji je že v nedeljo prišlo do motenj v zračnem, železniškem in pomorskem prometu. Odpovedati so morali številne športne prireditve. Ciaro pa danes pričakujejo tudi tostran Rokavskega preliva, med drugim v Franciji in Belgiji ter v Nemčiji, kjer Ciaro imenujejo Sabine.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija