Ajdovska občina želi skupaj z delavci kupiti polovico Mlinotesta

Vipavska dolina

Gorenjska banka naj bi v kratkem poskušala prodati zarubljene delnice Mlinotesta. Za nakup 48-odstotnega deleža Mlinotesta se zanima občina Ajdovščina, katere vodstvo se je že sestalo s predstavniki Gorenjske banke, je za STA potrdil župan Marjan Poljšak.

"Na Občini Ajdovščina nas skrbi stanje gospodarstva, zato smo se v strahu pred sovražnim prevzemom, znižanjem števila zaposlenih ali celo česa hujšega sestali z vodstvom Gorenjske banke, ki nam je zagotovilo, da bodo delnice Mlinotesta prej ali slej prodali, mi pa smo izrazili zanimanje za nakup," je dejal Poljšak.

Občina skoraj polovičnega deleža Mlinotesta ne bi kupila sama, zato je pobudo, naj pristopijo k nakupu, posredovala tudi zaposlenim. Sama je v ta namen v letošnjem proračunu, ki ga je občinski svet že potrdil, rezervirala 940.000 evrov. "Ta številka se lahko tudi še spremeni, lahko je večja ali manjša," je še zatrdil ajdovski župan, ki ni želel izdati cene, ki bi jo bili občina in zaposleni pripravljeni plačati.

Poljšak je še dejal, da je vrednost Mlinotestovih delnic nižja od nominalne vrednosti: "V tej gospodarski krizi je povsod pomanjkanje denarja. Verjamem, da bi tudi banka prodajala delnice iz potrebe po denarju, in ne zato, ker bi bila njihova vrednost tako visoka. Mi pa bi jih kupili iz naše potrebe po ohranitvi delovnih mest."

Mlinotest pozdravlja namere občine

V Mlinotestu so veseli občinske pobude in njihove aktivne vključitve za ohranitev delovnih mest. "Najnovejši trendi v najbolj razvitih državah EU kažejo, da je sodelovanje zaposlenih v lastništvu družbe lahko zelo dobro jamstvo za uspešno poslovanje, saj so s tem zaposleni še bolj motivirani za dobro delo in tudi najbolje izrazijo svojo pripadnost podjetju," so poudarili.

Zato je pobuda občine in izražena pripravljenost, da vloži določena sredstva za ohranitev delovnih mest in sedeža družbe v Ajdovščini, po oceni Mlinotesta dobrodošla. "Poleg možnosti nakupa obstoječih delnic, katerih prodajo bo predvidoma sprožila Gorenjska banka, se za zasledovanje enakih ciljev občinska sredstva morda lahko uporabi tudi kot sredstvo za dokapitalizacijo," so dodali v Mlinotestu.

Delavci želijo več informacij

Pismo s pozivom ajdovskega župana zaposlenim k sodelovanju pri prizadevanjih za ohranitev Mlinotesta v "domačih" rokah je bilo posredovano vsem delavcem Mlinotesta, spodbudilo je tudi njihovo zanimanje. Delavci se odzivajo po pričakovanjih, želijo dodatne informacije, ki jim jih vodstvo družbe tudi posreduje. Zaposleni in bivši zaposleni, ki so že lastniki Mlinotestovih delnic, pa razmišljajo tudi o morebitnih drugih možnostih povezovanja, s katerim bi doprinesli h konsolidaciji lastništva družbe.

Skoraj polovični delež Mlinotesta naj bi bil ocenjen na 12 milijonov evrov, vendar ga julija lani Gorenjska banka kljub napovedi na takratni dražbi zaseženih lastniških deležev Vipe Holdinga ni prodala. Likvidacijski upravitelj Vipe Holding Miran Gombač je tedaj za STA povedal, da so se z Gorenjsko banko dogovarjali za poplačilo obveznosti in "kot upnik je Gorenjska banka pristala na to, da odloži dražbo na najpomembnejših vrednostnih papirjih in nam s tem da čas, da dosežemo dogovor".

Deli novico: