Ajdovščina je mladim prijazna občina

Vipavska dolina

Certifikat Mladim prijazna občina so si letos z izvajanjem ukrepov za reševanje problematike mladih na lokalni ravni pridobile občine Ajdovščina, Črna na Koroškem, Ravne na Koroškem, Sevnica, Šentjur in Žalec. Občine so mladim posebno pozornost namenile na področjih izobraževanja, zaposlovanja, stanovanjske politike in mladinskega organiziranja.

Kot so zapisali v sporočili za javnost na Mladinskem svetu Ajdovščina, ki v sodelovanju s Skupnostjo občin Slovenije podeljuje certifikat Mladim prijazna občina, je Slovenija v dveh letih od pričetka razvijanja in podeljevanja certifikata Mladim prijazna občina bogatejša za 13 lokalnih skupnosti, ki ustvarjajo boljše pogoje za življenje in razvoj mladih v domačem lokalnem okolju. Letos si je certifikat prislužilo šest občin, lani pa sedem, od tega štiri mestne.

Certifikat Mladim prijazna občina je prvo tovrstno certificiranje v Evropi nagrajuje pa tiste lokalne skupnosti, ki ukrepe s področja lokalnih mladinskih politik v občini že uspešno izvajajo. Priznanje hkrati predstavlja pomembno spodbudo ostalim občinam, da začnejo z izvajanjem ukrepov mladinske politike in tako ustvarijo več mladim prijaznih lokalnih skupnosti. Slavnostna podelitev certifikatov bo 20. novembra v Mariboru.

Mladi potrebujejo priložnost

Po besedah vodje programa Mladim prijazna občina Rozane Mužica mladi v Sloveniji potrebujejo možnost in priložnost, da vplivajo na svoj položaj in sodelujejo pri snovanju vseh politik, ki vplivajo na njihova življenja. Kot je poudarila, je stanje na področju položaja mladih potrebno izboljšati in mladim omogočiti, da odrastejo v samostojne in odgovorne državljane.

Z ukrepi s področja lokalnih mladinskih politik je možno položaj mladih z manjšim naporom in angažiranostjo lokalnih oblasti in mladih ustrezno urediti, je še povedala Mužica.

Deli novico: