Agrokor ne bo kupil Mercatorja, če ne bo urejeno vprašanje dolga

V prihodnjih dveh tednih naj bi bilo dokončno jasno, ali bo hrvaški koncern Agrokor prevzel največjega slovenskega trgovca Mercator, napoveduje današnji Jutarnji list. Ob tem poudarja, da bo hrvaška družba obupala nad poslom, če Mercator do konca januarja z bankami ne bo rešil vprašanja dolgoročnega prestrukturiranja dolga.

Jutarnji list poudarja, da ima Agrokor po novem dve ponudbi za Mercator, tako kot je minuli teden prvi razkril časnik Dnevnik.

Hrvaški časnik pojasnjuje, da se je Agrokor za drugo ponudbo odločil na podlagi vztrajanja bank, da spremeni prvo ponudbo, ko je ponujal 120 evrov za delnico Mercatorja ali 452 milijonov evrov za celotno slovensko trgovsko družbo. Banke naj bi tako zahtevale, da ponudba vsebuje tudi dokapitalizacijo, s čimer bi se finančno stanje Mercatorja izboljšalo takoj po prevzemu.

Agrokor je po pisanju Jutarnjega lista še vedno ohranil prvotno ponudbo, a ob tem pripravil tudi drugo. V njej za delnico Mercatorja ponuja 80 evrov, a se je ob tem obvezal na dokapitalizacijo v vrednosti 226 milijonov evrov, spominja časnik.

"Agrokor je zagotovil denar za transakcijo in smo pripravljeni na obe različici," je za Jutarnji list povedal vir iz hrvaškega koncerna, ki se je odzval na trditve iz nekaterih slovenskih medijev, da Agrokor nima zagotovljenega denarja za prevzem.

"Agrokor bo predstavil jamstva šele potem, ko bo posel zaključen. Za koncern je ključno reprogramiranje dolgov Mercatorja," je dodal vir.

Ob tem Jutarnji list opominja, da je Agrokor pogodbo o nakupu 53-odstotnega lastniškega deleža v Mercatorju junija lani podpisal pod pogojem, da bi se do 31. januarja 2014 uredilo tudi dolgoročno prestrukturiranje skoraj milijardnega dolga največjega slovenskega trgovca.

Znižanje ponudbe za delnice Mercatorja je razburila nekatere lastnike

Časnik poudarja, da je znižanje ponudbe za delnice Mercatorja razburila nekatere lastnike, ki so pričakovali 120 evrov za delnico, a da naj bi bila ponudba, ki vključuje dokapitalizacijo, veliko boljša za Mercator, saj bo znižala njegov zelo visok denarni vzvod.

Banke se po pisanju Jutarnjega lista zavzemajo za drugo ponudbo, medtem ko delničarji, kot je Pivovarna Laško, ne morejo biti zadovoljni, ker bo po drugem scenariju dobila "samo" 70 milijonov evrov, namesto 105 milijonov evrov.

Prav Pivovarna Laško naj bi bila po pisanju današnjega Dnevnika ključni člen pri dogovarjanju o morebitni spremembi pogojev nakupa Mercatorja, kot po novem skoraj polovične lastnice Pivovarne Laško in 100-odstotne lastnice NLB ter NKBM pa se je v zgodbi močno okrepila tudi vloga države.

Jutarnji list tako kot Dnevnik napoveduje, da se bodo v četrtek srečali konzorcij največjih lastnikov Mercatorja, predstavniki Agrokorja in svetovalcev pri prodaji.

Medtem ko slovenski mediji pišejo, da bi utegnilo biti srečanje usodno za uspeh posla, pa hrvaški časnik, sklicujoč se na neuradne vire iz Agrokorja, piše, da je čas za dogovor do konca januarja. Lastniki Mercatorja naj bi na sestanku od hrvaškega velikana zahtevali dokazila, da ima dovolj sredstev za izvedbo posla.

Deli novico: