AGONIJA ADRIE SE NADALJUJE: DUTB naj bi državi predlagala, da vanjo vloži med 15 in 20 milijonov evrov

Slovenija

Agonija letalskega prevoznika Adria Airways se nadaljuje. Družba je tudi za danes odpovedala večino letov, izjema ostaja let iz Ljubljane v Frankfurt in nazaj. Vodstvo družbe še naprej išče sredstva, da bi Adrio ubranili pred stečajem in izgubo operativne licence, medtem ko lastniki upajo na pomoč države. Ta nekaj scenarijev ima, so pa negotovi.

Lastnik družbe, nemški finančni sklad 4K, naj bi danes znova čakal na odločitev vlade, ali bo družbi namenila štiri milijone evrov pomoči, s katerimi bi po njihovih ocenah lahko nadaljevali z letenjem, drugače naj bi družbo poslali v stečaj.

Pomoči v taki obliki skoraj gotovo ne bo. To je med drugim poudaril tudi premier Marjan Šarec, gospodarski minister Zdravko Počivalšek pa je izpostavil, da Adria pod obstoječim lastnikom ne bo dobila niti evra pomoči.

Po neuradnih informacijah naj bi pri reševanju letalskega prevoznika sodelovala tudi Družba za upravljanje terjatev bank, kjer so sicer izpostavili, da jih je ministrstvo za gospodarstvo kot specialista za prestrukturiranje družb pozvalo k preučitvi finančnega stanja družbe Adria Airways.

Po neuradnih informacijah POP TV je DUTB državi predlagala, da v Adrio vloži med 15 in 20 milijonov evrov ob dveh izpolnjenih pogojih. Adria mora izplačati preostanek avgustovske plače zaposlenim in poravnati članarino v mednarodnem združenju IATA.

Agencija za civilno letalstvo je v sredo dala družbi Adria Airways na voljo še teden dni, da predloži potrjen finančni načrt prestrukturiranja, sicer ji bo odvzela licenco za letenje.

Letala Adrie Airways - teh je zaradi odpovedi najemnih pogodb vsak dan manj - so prizemljena že od torka. Družba je v ponedeljek zvečer sporočila, da zaradi "trenutno nezagotovljenega dostopa do svežega denarja, ki ga letalski prevoznik potrebuje za nadaljnje letalske operacije", začasno prekinja izvajanje vseh svojih letalskih operacij iz in v vse svoje baze.

Čista izguba družbe je lani dosegla 18,95 milijona evrov, potem ko je bila v letu 2017 pri 5,44 milijona evrov. Glede na poročilo je imela Adria še leta 2017 2,63 milijona evrov kapitala, lani pa je bil ta že negativen, in sicer v višini 14,19 milijona evrov.

Zaradi začasne zaustavitve letalskih operacij je na tleh v torek in sredo ostalo 3700 potnikov, odpovedanih pa je bilo 158 letov. Za četrtek je medtem Adria odpovedala 100 poletov, za danes pa 97. Število potnikov, ki v teh dneh ne bo moglo potovati z Adrio, pa je nekaj manj kot 10.000.

Tržni inšpektorat je v četrtek opravil inšpekcijski pregled v Adrii Airways, kjer so preverili morebitno zavajajoče oglaševanje in prodajo vozovnic za dneve, ko letala niso letela. Po odpovedi letov je družba prekinila prodajo vozovnic, še vedno pa prodajajo karte za soboto. Zaenkrat še ne morejo reči, ali gre za zavajajočo poslovno prakso.

Postopek obravnave potnikov v primeru odpovedi letov je natančno urejen v evropski uredbi. Dejanski letalski prevoznik mora v primeru odpovedi leta potniku ponuditi možnost izbire med povračilom vozovnice ali spremembo poti do končnega cilja. Za primere kršenja pravic potnikov iz naslova te uredbe je v Sloveniji pristojna agencija za civilno letalstvo. "Vsem potnikom v teh dneh svetujemo še dodatno previdnost pri nakupu vozovnic letalskega prevoznika Adria Airways," so dodali na inšpektoratu.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Motoviltz |  27 .09. 2019 ob  14: 41
Bi blo za polkicat kake inšpektorje iz EU.
Ti tovariši v državnih aparatih se očitno ne zavedajo , da Juge ni več in, da je državna pomoč prodanim fimam PREPOVEDANA !
Kaj čmo, če so naši so pač naši in bo narod že potpel...
Motoviltz |  27 .09. 2019 ob  14: 28
DUTB je potrebno nemudoma ukinit !
Ustanovljena je bila z namenom "varovanja" in odprodaje državnih podjetij.
Sedaj pa predlaga, da nam iz žepa vzamejo med 15 in 20 milijonov evrov.
To je prava nacionalizacija z našim denarjem.
Hvala lepa za take vrhunske poslovne poteze.
vseved |  27 .09. 2019 ob  10: 45
Zakaj toliko prahu okoli neke privatne družbe? Če lastnik ni sposoben zagotovit denarja za normalno obratovanje, naj firmo zapre.
Mogoče pa bi lahko zaposleni vložili vsak po 8-9 tisoč € , pa bi delali naprej.
Drek |  27 .09. 2019 ob  10: 19
max | 27 .09. 2019 ob 09: 09: Res si toliko naiven, da mislis, da so politiki ki so tole zakuhali, levicarji?
To je cisto neoliberalisticni model, kateri siri religijo nevidne roke prostega trga, ko pa se ta izkaze , kot vse religije, za LAZ, pa mora pomagati drzava.

Levicarski model bi bila popolna nacionalizacija druzbe.

max |  27 .09. 2019 ob  09: 09
levičarski model : naredi minus, dokapitaliziraj, naredi še večji minus, dokapitaliziraj, prodaj za 1 euro, dokapitaliziraj,kupi za namišljeno visoko tržno ceno, delaj nazaj minus, repeat. Vse v imenu nacionalnega interesa.