Agencija za okolje napoveduje poslabšanja razmer

Kronika

Na Agenciji RS za okolje (Arso) glede na razvoj vremena napovedujejo poslabšanje razmer, ki so že tako marsikje kritične. Kot je povedal dežurni meteorolog Brane Gregorčič, bodo današnje padavine dodatno obtežile in lomile drevje, prav tako ga bo lomil jugozahodni veter, ki bo začel pihati v sredo. Za zahod Slovenije je razglašen oranžni alarm.

Danes so zahod Slovenije že zajele padavine. V osrednji Sloveniji bo danes večinoma snežilo, na prehodu med Notranjsko in Primorsko pa lahko tudi pada dež, ki bo zmrzoval, zato se bo tam ponovno lahko pojavljal žled oziroma poledica. V vsakem primeru bodo padavine dodatno obremenile drevesa in daljnovode, tako da se bo obremenitev povečala, razmere pa se bodo tekom današnjega popoldneva in v noči na sredo pravzaprav slabšale, je dejal dežurni prognostik na Arsu Brane Gregorčič.

V sredo čez dan bo v višinah k nam začel pritekati toplejši zrak. Ob tem bo zapihal jugozahodni veter, ki bo najprej dosegel višje predele, med drugim Notranjske in verjetno tudi vzhodne Slovenije. Veter, ki v normalnih pogojih ne bi povzročal težav, bo lahko lomil zmrznjeno drevje. "Situacija se bo v naslednjih 24 urah zaradi omenjenih dveh faktorjev poslabšala," je dejal Gregorčič.

Agencija za okolje je zato danes razglasila oranžni alarm za zahodni del države, za sredo pa je oranžni alarm razglašen za celotno Slovenijo zaradi napovedanega vetra in padavin.

Za četrtek vremensko dogajanje ne kaže večjih posebnosti, vendar tudi prave odjuge še ne bo. Odjuga s temperaturami med pet in 10 stopinjami Celzija bo prišla, kot kaže, v petek, vendar tudi z jugozahodnim vetrom, tako da obstaja nevarnost še dodatne škode na drevju.