900.000 evrov potonilo v blagajni MNK Izola?

Konec leta 2012 so prišle na dan nove nepravilnosti, povezane z nogometom. V Trstu je bila namreč 28. decembra sodna obravnava za primer stečaja italijanskega nogometnega kluba Triestine. Kot so preiskovalci ugotovili, je bilo v zadnjih letih v tujini prenakazano 4 milijone evrov. Bivši manager Triestine, 55-letni Giorgio De Giorgis, je tako preko poslov nakazal 250.000 evrov portugalskemu klubu Mondofutebol za nakup igralcev, izolskemu tretjeligašu pa kar 900.000 evrov!

Triestina je leta 2007 preko MNK Izole kupila Thierry Audela, Nicolasa Desenclosa in Michela Ornecka za skupno vrednost 900.000 evrov. Nogometaši so prišli iz uveljavljenih francoskih nogometnih klubov, kot so Montpellier, Monaco in Auxerre.

 

Triestina bi morala dejansko njim plačati transfer za prestop, vendar so s trikom izvedli najprej prestop v tedaj amaterski nogometni klub, ki se je boril za preživetje v nižjih ligah. Poznavalci pravil UEFE so pojasnili, da je postopek prehoda igralcev iz enega kluba v drugega in iz ene države v drugo precej bolj zapleten. Moštvo, ki kupuje igralca, mora namreč imeti certifikat, ki mu ga izda nogometna zveza, iz katere igralec prihaja, obstaja le možnost internega certifikata, ki se izda za določeno obdobje, v katerem pa je v vsakem primeru treba pridobiti omenjeni certifikat (v tem primeru Francoske nogometne zveze).

Nogometna tržnica po balkansko

Prva dva sta dejansko imela pogodbi sklenjeni z Izolani do leta 2009 in prijavljeni na NZS. Predsednik upravnega odbora izolskega tretjeligaša je bil v tistem času Aleš Milanič. Desenclosa (na sliki v dresu Interja s Cristianom Ronaldom) je kupila Triestina skupaj z Interjem iz Milana, tako da je bil igralec v solastništvu obeh klubov, kasneje je igral v Belgiji in francoskih niželigaših. Audel pa je imel malce boljšo kariero v Pisi in San Marinu. 

 

Letni proračun tretjeligaša iz Izole se giblje med 130.000 in 150.000 evrov. MNK Izola se sedaj sicer z novim vodstvom bori za preboj v drugo ligo. 

Stečajni upravitelj Triestine je v okviru likvidacijskega postopka obtožil vpletene, da so iz blagajne Triestine nakazali 900.000 evrov v Izolo in to prikazali s pomočjo "kreativnega" računovodstva. Kje je ta denar končal, nismo vedeli do našega včerajšnjega obiska izolskega tretjeligaša. Podpredsednik Ismet Dizdarević nam je povedal, da so jih sicer italijanski kriminalisti obiskali oktobra minulo leto. Razložil je še, da je bil denar transferjev skoraj takoj nakazan na račune v tujini, na Irsko. Ugotovitve je konec minulega leta predstavil italijanski preiskovalni sodnik Federico Frezza, ki je zadolžen za ta postopek.

Sorodne vsebine:

MNK Izola od Benfice do novih zmag

Koper do minimalne zmage nad Izolo

KMN Izola - AH Mas Tech

Deli novico:

pešekan |  26 .02. 2013 ob  08: 57
Pa še primitivni Ribari ki ne vidijo dlje od nosa...
Peškador |  16 .02. 2013 ob  20: 27
Ma kaj pišete tu gore smešnice-tu vodstvo ni sposobno priskrbet njaka 100 evrov ne 151 tavžent!
strap-on |  15 .02. 2013 ob  18: 18
Ni čudno,da so si kriminalci zbrali Izolo za mutna posla...Milanić in com.so pravi za to!
fattori |  15 .02. 2013 ob  13: 01
-1
V Izolo "fiktivno" prestopil nogometaš ki se je dotikal Ronalda...wauuuuuuu...