68 ZAPORNIKOV ZARADI OBVLADOVANJA EPIDEMIJE NA SVOBODI: Dodatnih 15 je bilo izpuščenih predčasno

Slovenija

Na podlagi nedavno sprejetega zakona, ki pri obvladovanju epidemije koronavirusa omogoča začasni ali predčasni odpust zapornikov, je bila do zdaj kazen začasno prekinjena 68 zapornikom, 15 pa jih je bilo izpuščenih predčasno, je povedala ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič. Pri vseh je bil narejen varnostni pregled, je dodala.

V nedeljo je namreč začel veljati zakon, ki prekinja tek rokov v sodnih, prekrškovnih in upravnih zadevah, hkrati pa prinaša ukrepe za omejevanje širjenja epidemije koronavirusa v zaporih. V skladu z njimi lahko direktor zapora zaporniku za en mesec prekine prestajanje zaporne kazni, če pri tem ne obstajajo varnostni zadržki. Prekinitev se lahko podaljšuje, dokler obstajajo razlogi zanjo. Prav tako lahko direktor zapornika predčasno odpusti iz zapora, če ima ta do izteka kazni manj kot šest mesecev, če se vzorno obnaša in če je prestal že vsaj dve tretjini kazni.

Kot so pojasnili na upravi za izvrševanje kazenskih sankcij, bodo na podlagi interventnega zakona skupaj predčasno izpustili predvidoma 52 obsojencev, 114 pa prekinili kazen po uradni dolžnosti. V nobenem zavodu za prestajanje kazni zapora ali prevzgojnem domu po njihovih navedbah niso zabeležili nove okužbe.

Kozlovičeva je na novinarski konferenci vlade komentirala tudi določbo iz protikoronskega zakona, ki bi policiji omogočila, da po predhodnem pisnem soglasju osebe na podlagi podatkov o lokaciji telefona preverja, ali ta spoštuje odločbo o karanteni. Podarila je, da bi se ta ukrep nanašal le na tiste, ki imajo odločbo o karanteni in bi veljal le za čas veljavnosti odločbe.

Na vprašanje, ali so iz začasnega 30-odstotnega znižanja plač funkcionarjev, ki jih predvideva obširni protikoronski zakon, izvzeti tožilci, je odgovorila, da gre za vprašanje v pristojnosti ministrstva za javno upravo. Ministrstvo za pravosodje je sicer predlagalo, da bi iz znižanja izvzeli organe, ki so del širšega pravosodja, "menim pa, da je prav, da smo v tem trenutku vsi solidarni in prispevamo svoj delež", je dejala.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija