2TDK ZAGOTAVLJA, DA JE ŠLO ZA ENKRATEN DOGODEK: Nova čistilna naprava naj bi preprečila ponovno onesnaženje Rižane

Koper

Na osnovi ugotovitev okoljskega inšpektorja je morala družba 2TDK namestiti novo, zmogljivejšo čistilno napravo, ki naj bi preprečila ponovno onesnaževanje reke Rižane.

Poročali smo že, da je Inšpektorat za okolje in prostor potrdil nepravilnosti pri odvajanju odpadne vode z območja gradbišča za drugi tir oziroma izhodnega portala tunela T8, zaradi česar je aprila 2022 prišlo do onesnaženja reke Rižane in pogina rib. Investitorju, družbi 2TDK, je naložil odpravo nepravilnosti glede odvajanja odpadne vode, družba pa je morala namestiti objekt za zajemanje in čiščenje odpadne vode, ki nastaja na celotnem območju gradbišča.  

Kot pojasnjujejo v 2TDK, gre za objekt, ki obsega usedalnik z lovilcem olj in s čistilno napravo dimenzij 25 x 7 x 3.5 metrov ter kapacitete 30 l, v katerega so speljane vse vode z gradbišča z izjemo morebitnih virov čiste hribinske vode. Od tam se nato po doseganju ustreznih parametrov vračajo v tehnološki proces oziroma spuščajo v okolje. "Objekt predstavlja celovit sistem, ki temelji na principu čiščenja odpadne vode z usedanjem v usedalniku ter filtriranju v lamelnem filtru ter regulaciji pH vrednosti obdelane vode." 

Na vprašanje, zakaj ni bila takšna čistilna naprava nameščena na gradbišču že pred začetkom gradbenih del, kar bi preprečilo onesnaževanje reke Rižane, odgovarjajo, da je znotraj gradbišča tik pred predorom že od začetka gradnje nameščen sistem usedalnikov in kontejnerska čistilna naprava, ki je opravljala enako funkcijo kot novo zgrajena čistilna naprava, aprila letos pa je prišlo do izrednega dogodka in posledično tehničnih težav.

"Ob izrednem dogodku v aprilu 2022, ko je prišlo do nepričakovano velikih dotokov čiste hribinske vode, je ta sprala usedline iz usedalnikov, kar je povzročilo onesnaženje, še preden je bila čista voda v predoru zajeta in preusmerjena mimo usedalnikov. Dogodek je pokazal potrebo po usedalnikih večje kapacitete nekoliko vstran od predora, ki omogočajo več časa za ustrezno reakcijo ob podobnih dogodkih ter potrebo po čistilni napravi večje kapacitete, kar je bilo z novo napravo zagotovljeno."

Kot dodajajo, do podobnega dogodka ni več prišlo, čeprav je izkopano že 1500 m predora, torej je po njihovem mnenju šlo res za enkraten dogodek.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  06 .10. 2022 ob  08: 57
Še edini vodni vir nam bodo zapravili s to gradnjo.