INŠPEKTORJI POTRDILI ONESNAŽENJE RIŽANE: A sankcij ne bo, takšno je njihovo pojasnilo

Koper

Inšpektorat za okolje in prostor je potrdil nepravilnosti pri odvajanju odpadne vode z območja gradbišča izhodnega portala tunela T8, zaradi česar je aprila prišlo do onesnaženja reke Rižane in pogina rib. Kot so tedaj opozorili predstavniki okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green, je 15. aprila med vrtanjem dekanskega predora železniške proge prišlo do ekološko nesprejemljivega dogodka, ko so delavci naleteli na vodno žilo. Vodo, pomešano s snovjo za hlajenje svedrov, cementom in laporjem, so preusmerili iz predora v sistem vodnih kanalov in mlinščic, ki so neposredno povezani z reko Rižano.

Iz odgovora Inšpektorata za okolje in prostor je razvidno, da je inšpektor za okolje po uradni dolžnosti obravnaval in opravil nadzor na kraju samem ter dejansko ugotovil nepravilnosti. Vendar pa sankcij za investitorja, družbo 2TDK, očitno ne bo. Nepravilnosti glede odvajanja odpadne vode so namreč z namestitvijo objekta za zajemanje in čiščenje odpadne vode v predpisanem roku odpravili.

"Zavezanec je nepravilnost v roku odpravil in v ta namen namestil objekt za zajemanje in čiščenje odpadne vode, ki nastajajo na celotnem območju gradbišča. Ker je zavezanec odrejeno obveznost v določenem roku izpolnil, ni bilo formalnih razlogov za nadaljevanje postopka in uvedbo izvršilnega postopka." Postopek se je s tem zaključil.

Za kakšen objekt za zajemanje in čiščenje odpadne vode gre ter zakaj takšen objekt ni bil nameščen na gradbišču že takoj ob začetku gradbenih del, če je obstajala možnost onesnaženja reke Rižane, smo vprašali investitorja. Na odgovore še čakamo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Piero Panin |  04 .10. 2022 ob  10: 39
Rizana bistra hci planin...
Tine |  03 .10. 2022 ob  12: 50
Zbirni center sermin že leta onesnažuje rižano z izcednimi vodami in smetmi, ki jih odpiha veter, pa nobenega inšpektorja nič ne briga. In vse to se izteka v morje