22 UMOROV IN POSKUSOV UMOROV NA PRIMORSKEM: Vzrok je največkrat spor ali maščevanje

Kronika

Število umorov v Sloveniji iz leta v leto zelo niha. Lani je policija obravnavala 10 umorov ter poskusov umorov, kar je bilo najmanj v zadnjih desetih letih. Največ so jih obravnavali leta 2015, kar 25. Umori in uboji so dejanja, ki se v Sloveniji še vedno pogosto dogajajo v družinskem krogu ali med znanci, motiv je največkrat spor ali maščevanje.

Podatki Generalne policijske uprave (GPU) kažejo, da se je lani v Sloveniji zgodilo 10 umorov in poskusov umorov, kar je najmanj v zadnjem desetletju. Najbolj krvavi sta bili leti 2015 in 2017.

Konec lanskega leta je v javnosti precej odmevala ugrabitev in kasnejši umor 35-letnika iz Ljubljane. V tem primeru naj bi bil motiv za umor "spori, ki se nanašajo na kriminalno dejavnost", je decembra pojasnil vodja koprskih kriminalistov Dean Jurič. Nekatere od v dogodek vpletenih oseb so v preteklosti tudi že obravnavali zaradi kaznivih dejanj, ne pa tudi umorjenega.

Že več let pa umora niso obravnavali na območju policijskih uprav Kranj in Murska Sobota.

Objavljamo tabelo s statistiko umorov in poskusov umorov, ki so jih med leti 2010 in 2019 obravnavale policijske uprave in Generalna policijska uprava.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija