V Piranu bodo splovili tradicionalno plovilo batano

Celomesečno gradnjo tradicionalnega istrskega plovila batane na piranskem pomolu bodo nocoj sklenili s splovitvijo in krstom plovila. Še pred tem bo potekala licitacija, izklicna cena za slabih pet metrov dolgo batano pa je 700 evrov. Z gradnjo, ki je pritegnila precej pozornosti med obiskovalci Pirana, so želeli obuditi pozabljena znanja.

Gradnjo batane v improviziranem "škveru" oz. ladjedelniški delavnici pod šotorom na ribiškem pomolu so motile plohe, tramontana in drugi "kažini" in, čeprav bo batani zato manjkala še kakšna deščica na palubi, jo bodo danes zvečer ob 19. uri splavili z vsemi častmi, so sporočili iz Zavoda Mediteranum.

V zavodu že leta skušajo oživiti tradicionalen odnos do morja, kamor sodijo tudi spretnosti, povezane z izdelavo plovil. Prav gradnja preprostega plovila batane je bila še pred nekaj desetletji v Piranu nekaj običajnega, danes pa v mestu ni nobene več. Zato so se odločili za gradnjo, ki si jo je ogledalo po več kot sto obiskovalcev dnevno.

"Če želimo te spretnosti obuditi, morajo ljudje imeti možnost tudi to videti," je zamisel o gradnji batane na prostem oz. pod šotorom na piranskem pomolu nedavno na novinarski konferenci pojasnil idejni oče gradnje Slobodan Simič Sime.

V Zavodu Mediteranum upajo, da bodo z licitacijo pokrili preostanek stroškov gradnje, sicer pa želijo, da bi gradnja batane postala tradicionalen vsakoletni dogodek. Piranska batana bo dolga 4,7 metra, njena suha teža pa se bo gibala med 250 in 280 kilogrami. Za gradnjo so uporabili hrastov les za ogrodje ter macesnov les za oplato in palubo.

jež |  31 .08. 2013 ob  17: 51
Kaj ko bi jo splovili kar z luškim dvigalom. Ker pa ga brihtne glave niso dale tja kamor sodi, naj one splovijo batano. Ena izmed teh je zagotovo gospodisimus župan, drugo pa naj sam določi. Pa da vidimo, če imajo jajca.
ežoj |  31 .08. 2013 ob  09: 08
beri zgoraj

Celomesečno gradnjo tradicionalnega istrskega plovila batane na piranskem pomolu bodo nocoj sklenili s splovitvijo in krstom plovila.
jože |  31 .08. 2013 ob  08: 59
ali naj na splavitev čakamo cel dan OB KATERI URI ??????????