12 LET ZAPORA ZA PRIVRŽENCA SKRAJNIH DESNIČARJEV V ITALIJI: Vozil z avtom po mestu in streljal na temnopolte

Kronika

Prizivno sodišče v Anconi je privrženca skrajnih desničarjev Luco Trainija, ki je v rasističnem napadu februarja lani v italijanskem mestu Macerata ranil šest Afričanov, v sredo obsodilo na 12 let zapora. S tem je potrdilo kazen, ki jo je Italijanu oktobra lani izreklo prvostopenjsko sodišče v Macerati, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Sodišče v Anconi je Trainiju naložilo tudi plačilo odškodnine 13 oškodovancem v višini od tisoč do 10.000 evrov. Med oškodovanimi so ranjeni, pa tudi občina Macerata in lastniki dveh lokalov, poškodovanih v napadu.

Traini je 3. februarja lani več kot dve uri iz vozečega avtomobila po mestu streljal s polavtomatsko pištolo na temnopolte ljudi, več deset Afričanov, in jih šest ranil. Sam trdi, da je streljal iz maščevanja zaradi krutega umora najstnice v mestu, zasvojenke z mamili, ki je sicer ni poznal. Za ta umor je bil obtožen nigerijski preprodajalec mamil.

30-letni Traini vseskozi zanika, da bi bil motiv napada rasističen in trdi, da je streljal na preprodajalce mamil. Ob tem je zatrdil, da "ni on kriv, če so vsi preprodajalci v mestu temnopolti".

Po njegovem napadu se je v Italiji, ki je bila v času napada sredi volilne kampanje pred parlamentarnimi volitvami, razvnela ostra razprava o priseljencih, ki je pokazala globoke napetosti v državi glede odnosa do migrantov. Volitve so nato prinesle državi populistično protipriseljensko vlado, ki je močno zaostrila politiko do migracij.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
td |  03 .10. 2019 ob  11: 45
Sramotno malo in tako ali tako ne bo odslužil tega.