V ŠEMPETRSKI BOLNIŠNICI NAČRTUJEJO POPRAVILO PORUŠENEGA STROPA: Načrtovana gradbena dela bodo obsežna in draga

Goriška

Na dializnem oddelku šempetrske bolnišnice je lansko poletje odpadel kos stropa. Vse od tedaj na oddelku ne uporabljajo treh od 20 dializnih mest in načrtujejo popravilo. Načrtovana gradbena dela pa bodo očitno precej obsežna in zato tudi draga. Finančni načrt prenove je v pripravi, je povedala Nataša Gorkič Barle.

V stari bolnišnični stavbi, ki je potrebna temeljite prenove, se je lansko poletje delno porušil plafonski del stropa, in sicer na notranji strani glavne nosilne stene, kjer je na nivoju etaže izvedena betonska vez. Ob tem je odpadel kos stropa oz. polnilo, k sreči pa hujših posledic ni bilo.

Šempetrska bolnišnica je takoj po dogodku zaprosila pristojno institucijo za ogled poškodb. Ta je izdelala strokovno mnenje glede statike ter predlagala ukrep za sanacijo in preprečevanje nadaljnjih porušitev stropa, je pojasnila pomočnica direktorja šempetrske bolnišnice za pravne zadeve Nataša Gorkič Barle. Med možnimi razlogi za neljubi dogodek so strokovnjaki navedli slabe konstrukcijske zasnove stropov. Poleg tega so stropi labilni in medsebojno nepovezani. Polnilo pa je iz ležišča odstopilo zaradi dotrajanosti stavbe.

Kot prvi začasni ukrep so odstranili vse pločevinaste elemente spuščenega stropa. Vzdolž celotne površine stropne konstrukcije so pritrdili armaturne mreže. Kot dolgoročno rešitev pa so strokovnjaki predlagali odstranitev vseh opečnatih polnil, pregled vseh betonskih reber, konstrukcijsko ojačitev stropov z izvedbo dodatnih prečnih reber ter končno izvedbo sistema spuščenega stropa s knauf sistemom.

Dializni bolniki so še vedno v istem prostoru, vendar pa osebje iz preventivnih oziroma varnostnih razlogov dialize bolnikov ne izvaja na lokaciji, kjer je prišlo do odpadanja ometa. "Dializna mesta niso nadomeščena, vsi bolniki se dializirajo na preostalih dializnih mestih. Pred dogodkom je bilo na razpolago 20 dializnih mest, danes jih je 17," je še povedala Gorkič Barletova.

Pred začetkom sanacije bo treba dializne bolnike preseliti na drugo lokacijo, nato pa v čim krajšem času izvesti javno naročilo in izbrati izvajalca del. Trenutno še ni znano, koliko naj bi celotna sanacija stala.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija