ŽUPANSKA BITKA ŠESTIH V KOPRU: Različna stališča do vodooskrbe in očitki 'izigranega' močnega konkurenta Patrika Grebla (VIDEO)

Koper

Ko je že vse kazalo, da se bo na bližajočih se lokalnih volitvah za županski stolček spopadlo sedem kandidatov, je prišlo do preobrata. Volilna komisija je zavrnila kandidaturo Patrika Grebla in njegove Liste Zavedno Koper. V tekmi je tako ostalo šest kandidatov, med njimi aktualni župan Aleš Bržan, nekdanji župan Boris Popovič in občinski svetnik Peter Bolčič, ki je bil v času enega od Popovičevih mandatov tudi podžupan.

"Jaz sem čisto drugače videl svojo vlogo v občinskem svetu, kakor on (Popovič, o. p.). Jaz mislim, da je naloga občinskega sveta, da interes občine, občanov in občank postavi pred strankarski interes. In to sem tudi storil," pravi Bolčič.

Ena največjih skrbi Istranov je oskrba s pitno vodo. Ni še prav dolgo minilo od poletja, ko so se morali soočati z izrednim pomanjkanjem in grožnjo pred redukcijo. "Mi smo se tega lotili reševati takoj. Suša ni bila presenečenje. Vedeli smo, da obstaja verjetnost in smo to tudi rešili s pomočjo države," poudarja Bržan. Nekoliko drugačno pa je glede tega Popovičevo stališče:

"Bila je malo večja suša, ampak struga Rižane usahne vsako leto, tako da vode smo imeli popolnoma dovolj in vsa ta panika ni bila sploh potrebna. Tako da rezervoarji, ki so jih vozili vojska in gasilci, niso bili potrebni."

Bržan ob tem dodaja: "Nimamo se kaj zagovarjati. Ljudje so imeli vodo. Presenetilo me je ob nastopu mandata, da imamo tako velik problem z vodo, ker pred petimi leti širša javnost o tem ni bila obveščena."

Bolčič meni, da težava z vodooskrbo ni vprašanje zadnjih nekaj let, ampak se vleče že nekaj desetletij in da ta problem "lahko obesimo prav vsem vodstvom do sedaj".

V tekmi za županski stolček tako poleg Bržana, Bolčiča in Popoviča ostajajo še Alan Medveš (Levica), Jadranka Šturm Kocjan (SD) in Igor Colja (SDS). Kandidaturo je vložil tudi Patrik Greblo (Lista Zavedno Koper), vendar jo je občinska volilna komisija zavrnila, upravno sodišče pa pritožbi ni ugodilo. Prav Greblo je veljal za močnega konkurenta Bržanu in Popoviču.

"Razlog za zavrnitev je po mnenju volilne komisije dejstvo, da stranka kandidature ni potrjevala tajno, ampak z javnim glasovanjem. To je razlog za zavrnitev vsega," je pojasnil Greblo. Po zavrnitvi pritožbe na upravnem sodišču so se obrnili še na ustavno sodišče.

"Naj ponovno poudarimo, da statut Liste Zavedno Koper ni v ničemer v nasprotju s pozitivno zakonodajo. Statut je bil tudi podrobno pregledan v postopku registracije politične stranke pri ministrstvu za notranje zadeve sredi septembra letos," je še dodal Greblo, ki je nad ravnanjem in komunikacijo občinske volilne komisije ogorčen, saj je ta po njegovem mnenju povsem napačno interpretirala statut. Predsedniku komisije pa Greblo očita, da je med volilno kampanjo izražal povsem neprimerne vrednostne sodbe.

Več si poglejte v spodnjem videoprispevku.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
galeb |  08 .11. 2022 ob  18: 31
-13
edini kandidat da grem volit Patrik greblo ga je bržan potunkau u kopru smrdi po fonji.