ŽUPANOVO VINO IN OLJČNO OLJE 2021: Zmagovalca sta Refošk Vinakoper in belica Danijela Sabadina (FOTO)

Koper

Letošnja nosilca naslova Županovo vino in Županovo oljčno olje Mestne občine Koper 2021 sta Capo D'Istria Refošk 2013 Vinakoper in oljčno olje Sabadin belica.

Na natečaj za Županovo vino Mestne občine Koper (MOK) je letos prispelo 40 vzorcev vin, od tega 16 vzorcev malvazije in 24 vzorcev refoška. Strokovno komisijo so sestavljali Majda Brdnik (predsednica komisije), Valentin Bufolin, Ingrid Mahnič, Tilen Praprotnik in Tamara Rusjan.

Odločevalce je najbolj prepričalo vino Capo D'Istria Refošk 2013 iz vinske kleti Vinakoper, ki je doseglo doslej rekordnih 92 od 100 možnih točk.

S tem si je poleg laskavega naziva Županovo vino Mestne občine Koper 2021 prislužilo tudi Veliko zlato medaljo. Gre za že drugo zaporedno zmago koprske vinske kleti, ki je najvišji naslov lani odnesla z vinom Capris refošk 2015. Vinakoper je letos prejel še dve zlati medalji, in sicer za Capris Malvazijo 2019 in Capris Refošk 2016.

Direktor Vinakoper mag. Borut Fakin se je uspeha zelo razveselil, saj so laskavi naziv Županovo vino osvojili že drugo leto zapovrstjo: "Letos je to veselje še toliko večje, saj je naš refošk 2013 prejel tudi Veliko zlato medaljo, kar je zagotovo posebno priznanje vsem nam, predvsem pa našim enologom in sodelavcem, ki si prizadevajo za visoko kakovost in priljubljenost naših vin." Ob tem je dejal, da so osvojene nagrade zanje zaveza, da se bodo še naprej trudili in si tudi v prihodnje prizadevali za ohranitev visoke kakovosti vin.

Borut Fakin

Komisija je podelila še 25 zlatih, 13 srebrnih in eno bronasto medaljo. 

Predsednica Društva vinogradnikov slovenske Istre Ingrid Mahnič je v imenu komisije povedala, da je za njimi težko delo, saj so bili vzorci vin res odlični. Čeprav so merila za ocenjevanje visoka, je Zlato medaljo letos osvojilo kar 25 prijavljenih vin, prvič pa so podelili tudi Veliko zlato priznanje. 

Velik odziv tudi za Županovo oljčno olje

Na velik odziv je letos naletel tudi natečaj za Županovo oljčno olje. Odločali so med 32 vzorci oljčnih olj, ki so bila po mnenju strokovne komisije res vrhunske kakovosti, o čemer priča tudi dejstvo, da so podelili kar 25 zlatih priznanj, 3 srebrne, 1 vzorec pa je prejel zahvalo za sodelovanje.

Strokovna komisija, ki so jo sestavljali dr. Vasilij Valenčič (predsednik komisije), dr. Milena Bučar-Miklavčič (podpredsednica komisije), Mirjana Knez, Teja Hladnik, Barbara Bajda, Goran Gregorič, Ernest Kante in David Hrvatin je z nazivom Županovo oljčno olje 2021 okronala oljčno olje Sabadin belica, ki ga je pridelal Danijel Sabadin, naslov 1. spremljevalca je osvojilo oljčno olje Lisjak cuvée,  naslov 2. spremljevalca pa oljčno olje Sabadin cuvée, ki ga je tako kot zmagovalno olje pridelal Danijel Sabadin.

Spomnimo, da je lani naslov Županovo oljčno olje 2020 osvojilo oljčno olje Jasa 2019, ki ga je pridelal Arsen Jurinčič iz Boršta, naslov prvega spremljevalca Janko Bočaj, naslov 2. spremljevalca pa letošnji zmagovalec Danjel Sabadin.

Danijel Sabadin

"Letošnja belica je bila res nekaj posebnega, uravnotežena med pikantnostjo in aromo, prijaznega okusa," je osvojeni naziv pozdravil letošnji zmagovalec, oljkar Danjel Sabadin. Ob tem pa dodal, da se je pri tako zahtevni letini obrestovalo zgodnje obiranje, marljivo delo in dober torklar.

Predsednik komisije dr. Vasilij Valenčič je dejal, da so bila oljčna olja, ki so sodelovala na natečaju, odlične kakovosti, sploh glede na lansko letino, ki je bila zaradi prisotnosti oljčne muhe za marsikoga zelo zahtevna. Komisija je pri vzorcih ocenjevala harmoničnost, intenzivnost vonja, okusa in arome ter pikantnost, ki je značilna za naša oljčna olja. Kot je ob tem poudaril Valenčič, je zmagovalno olje bogatega okusa in vsebuje različne arome, ki spominjajo na mandelj, sveže pokošeno travo in artičoke. Je izredno harmonično, kar pomeni, da je intenzivnost sadežne arome uravnotežena z grenkobo in pikantnostjo. 

Aleš Bržan

Zaradi veljavnih omejitev in ukrepov tradicionalne podelitve letos niso izvedli. Župan Mestne občine Koper Aleš Bržan je danes v Pretorski palači izročil le najvišja priznanja, medtem ko so drugim priznanja poslali po pošti. Tudi letos sta absolutna zmagovalca prejela posebno priznanje Steklarne Rogaška in posebne etikete, s katerimi bodo lahko opremili steklenice zmagovalnega vina oziroma oljčnega olja. Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper pa bo zmagovalcem poleg tega izdatno pomagal pri promociji z izdelavo profesionalnih fotografij in promocijskega videa.

Sicer bo občina v protokolarne in promocijske namene odkupila najmanj 500 steklenic Županovega vina, najmanj 250 steklenic ekstra deviškega zmagovalnega oljčnega olja ter najmanj 150 steklenic ekstra deviškega oljčnega olja 1. spremljevalca in najmanj 100 steklenic ekstra deviškega oljčnega olja 2. spremljevalca.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija