ŽUPANOVO VINO 2021: Protokolarni obiskovalci Kopra bodo pili Capo d'Istria Refošk iz kleti Vinakoper

Koper

Tako je na razpisu odločila petčlanska ekipa, ki je izbirala med 40 na natečaj prijavljenimi vzorci vin vinarjev koprske regije. Capo d'Istria Refošk letnik 2013 si je naziv Županovo vino Mestne občine Koper za leto 2021 prislužilo z doseženimi 92 točkami od 100 možnih in prejelo veliko zlato medaljo. Poleg omenjenega vina je klet Vinakoper prejela še dve zlati medalji, in sicer za Capris Malvazijo letnik 2019 in Capris Refošk letnik 2016.

Natečaj za Županovo vino Mestne občine Koper je potekal 15. leto zapored, Vinakoper pa je ponovno potrdil odličnost, namreč že lansko leto je ta naziv prejel njihov Capris Refošk. Zmagovalna pozicija oziroma naziv Županovo vino Capo d'Istria Refošk letnik 2013 prinaša razstavni kotiček v Pretorski palači ter dodatno promocijo. Umeščen bo namreč v promocijske aktivnosti Mestne občine Koper, tako v foto kot video predstavitveni obliki. Seveda pa bo to tudi protokolarno vino letošnjega leta.

"Ni večjega zadovoljstva kot uradnim, protokolarnim obiskovalcem naše regije ponuditi vino, ki v sebi nosi to, kar Istrijani smo," je ob prejemu nagrade dejal mag. Borut Fakin, direktor Vinakoper. "Močni, odločni, vztrajni, živahni, zreli – in še marsikaj. Vesel sem, da je naš Capo d'Istria Refošk letnik 2013 prepričal žirijo, tudi zato, ker je refošk naša avtohtona sorta, naš original, ki svojo veličino najbolje razvije ravno v domači Istri."

Borut Fakin, direktor Vinakoper

Capo d'Istria Refošk letnik 2013

Grozdje za to izvrstno vino se trga izključno ročno v začetku oktobra v naših vinogradih najboljših leg. Skrbno kletarjenje in zorenje v barrique lesenih sodčkih dajejo vinu istrski karakter in mednarodni prestiž. Zaznamuje ga intenzivna rubinasta barva z vijoličnimi odtenki, obilo zrele sadnosti v vonju, pridih lesa in podrasti. Okus je bogat in zelo širok. Prijetne kisline ohranjajo to bogato vino živahno in zrelo sadno. Lepa struktura taninov in ekstraktnost dajeta vinu dolg in lep pookus.

Odlično vino, ki ga v vinski kleti Vinakoper priporočajo za kombinacijo z bogato, tudi bolj mastno hrano ter ob suhomesnatih izdelkih, steakih, biftekih in drugih mesnih jedeh. Odlično vino za nazdravit ob vsaki priložnosti, še posebej pa tako pomembni, kot je izbor za Županovo vino!