ŽUPANA, KI NISTA OSTALA NA SVOJIH POLOŽAJIH: Kaj počneta sedaj?

Izola

Nekdanji izolski župan Danilo Markočič in piranski Đenio Zadković sta se po zadnjih lokalnih volitvah lani jeseni morala umakniti s svojih položajev. Zanimalo nas je, kaj počneta sedaj.

"Življenje se ni ustavilo. Energijo, znanje in delovno vnemo zdaj posvečam drugim področjem, ki jih prej zaradi obveznosti in dani zavezi, da je Izola na prvem mestu, nisem uspel opravljati," pravi nekdanji izolski župan Danilo Markočič. Po 44 letih delovne dobe je končno nastopil čas za družino, vnuke, hobije, rekreacijo, potovanja in seveda oljke. "Saj veste, penzionistom vedno zmanjkuje časa," dodaja.

In oljke so več kot očitno Markočičeva velika ljubezen. "Življenje je stalno izpopolnjevanje samega sebe, da izkušnje oplemenitiš z novimi znanji. Tudi zato se bolj posvečam in pridobivam dodatna znana na področju, v katerem sem z družino že dobrih 35 let – oljkarstvu."

Na vprašanje, kako ocenjuje delo svojega naslednika na izolski občini, Markočič odgovarja, da je od izvolitve novega vodstva minilo premalo časa, da bi lahko sodili o opravljenem delu. "O slednjem bodo sodili občanke in občani, ki bodo ocenili, ali so bila njihova pričakovanja in dane zaveze uresničeni."

Z novim županom se od primopredaje poslov decembra 2022 nista več srečala, razen na seji občinskega sveta. In kaj bi mu svetoval? "Glede na to, da ima vsak posameznik drugačne potrebe, je potrebno vedno sprejemati kompromise in izpeljati stvari tako, da je večina zadovoljna. Na žalost nikoli ne bodo vsi zadovoljni. Zato ne bi smeli dovoliti, da peščica občanov kroji življenje večine. Izola je čudovito mesto, ljudje so srčni in za tak kraj se je potrebno in vredno razdajati, se boriti, ob tem pa se zavedati, da ni nujno, da bodo občani to tudi prepoznali."

Ob nastopu Markočičevega županskega mandata decembra 2018 je imela izolska občina, kot pravi, hude finančne težave – kar nekaj neplačanih obveznosti in blokiran bančni račun. "Zagotovo je bilo finančno konsolidiranje občine močan izziv, ki smo ga uspešno rešili. Verjel sem, da lahko bistveno več naredimo s povezovanjem, zato obžalujem, da smo v občini zdržali brez koalicije samo slabo leto."

Bi zdaj, ko gleda na stvari z distance, naredil karkoli drugače? "Da, energijo smo usmerjali v delo in samo delo. Področje promocije oz. informiranje o delu pa smo prepustili svojemu toku. Še sam sem presenečen, da smo v preteklem mandatu uspeli rešiti dozidavo dveh učilnic v Kortah, ureditev garaže in opreme za gasilce v Kortah, izgradnjo povezovalnega fekalnega kolektorja iz Šareda v Izolo, ureditev mestne deponije."

Izpostavlja še uspeh na razpisu za javno razsvetljavo, ureditev cone mestne industrije, zaključek prve faze ureditve severnega dela ribiškega pristanišča, pridobitev zemljišč za stolpič stanovanj pri Hoferju, krožišče v Livadah, začetek investicije v obnovo južnega dela ribiškega pristanišča … "Občino smo pustili v odlični kondiciji s skoraj 4 milijoni na računu."

Markočič pravi, da nikoli ni gledal na uro, ko je šlo za Izolo, "predanost in iskanje dialoga, povezovanja in kompromisov je morda tisti vzvod, ki lahko prinese rezultat. To pa je pomembno za izpeljavo zastavljenih ciljev".

Odgovore, kaj počne po odhodu z županskega mesta v piranski občini, smo želeli pridobiti tudi od Đenia Zadkovića, a nam je odgovoril, da ne želi dajati nobenih izjav.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vid |  09 .03. 2023 ob  15: 46
40
Itak Denio ne zeli dajati izjav, kolikor ste udrihali po njem od volitev pa skozi cel mandat niti ni cudno!
manemebasat |  09 .03. 2023 ob  15: 10
37
Genio vas ma poln ku rac, smrduhi novinarski!