SOSEDI GROZI ZAPRTJE 120.000 PODJETIJ: Ogroženih je okoli 370.000 delovnih mest

Svet

V Italiji do prve polovice prihodnjega leta zaradi povišanj cen energije, predvsem nafte in plina zaradi vojne v Ukrajini, ter posledične naraščajoče inflacije grozi zaprtje 120.000 podjetij, je v četrtek sporočila gospodarska zbornica Confcommercio.

Energetska spirala in inflacija, ki na letni ravni v slovenski zahodni sosedi presega osem odstotkov in se bo po napovedih zaradi podražitev energentov še zviševala, ogroža predvsem storitveni sektor, opozorila gospodarske zbornice povzema italijanska tiskovna agencija Ansa.

Pri tem je po navedbah Confcommercia ogroženih okoli 370.000 delovnih mest.

Stroški energije v storitvenem sektorju naj bi letos dosegli 33 milijard evrov, kar je trikrat več od lanskega zneska in več kot dvakrat več kot v 2019. "To je scenarij, ki vzbuja veliko zaskrbljenost," so izpostavili v Confcommerciu in pozvali k večji državni pomoči podjetjem v težavah.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  28 .08. 2022 ob  08: 49
Ne skrbeti. Izredno visoka inflacija tolče tudi nas, mnogo podjetij je v krču zaradi cen energentov in surovin, samo da pri nas mediji to lažje skrivajo. V Italiji pridejo ven novice lažje, ker je medijev kolikor hočeš.
manemebasat |  26 .08. 2022 ob  17: 20
Aha. Vse po planu novega svetovne ga reda. Banda lriminalska