ZPS poziva k previdnosti pri nakupu igrač

Slovenija

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) opozarja, da se ljudje premalo zavedajo pomena varnosti igrač. "V teh dneh, ko bodo igrače zopet pogosto na nakupovalnem lističu, ne pozabite na varnost le teh, konec koncev so prav igrače med najpogosteje odpoklicanimi nevarnimi izdelki," so v zvezi zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

Igrač je na trgu na tisoče, a na žalost vse niso dovolj varne. Z nekaterimi se lahko otrok poškoduje ali zastrupi, nekateri vplivi so dolgoročni, lahko celo usodni za njegovo življenje.

"Ko je pred leti prišla v javnost novica, da je bilo s trga umaknjenih več milijonov igrač svetovno znanega proizvajalca, ker so vsebovale zdravju škodljiv svinec, smo se vsaj nekoliko zavedli te težave. Na takšne dogodke pa radi kar prehitro pozabimo in pozornost na vidik varnosti pri kupovanju oz. izbiri igrač se zopet pomakne v ozadje ali preprosto pozabi," opozarjajo v ZPS.

Mnoge vsebujejo zdravju škodljive kemikalije

Med igračami, ki so odpoklicane, prevladujejo tiste, namenjene najmlajšim. Prevladuje tveganje zadušitve zaradi majhnih delov igrače, mnoge vsebujejo zdravju škodljive kemikalije, prosto dostopne magnete, so prehrupne, vnetljive ali drugače varnostno neustrezne.

Odpoklicane igrače so v veliki večini uvožene, največ jih prihaja s Kitajske, a so med njimi tudi take, ki so izdelane v državah Evropske unije.

V ZPS pri izbiri igrač svetujejo, da za otroke, stare manj kot tri leta, ne kupujejo igrač z majhnimi odstranljivimi deli. Igrače majhnih dimenzij in majhni deli igrač so najpogosteje vzrok za nevarnost.

Nevarne so mehke igrače s slabo prišitimi ali nalepljenimi deli ter slabo sešite igrače, ki omogočajo dostop do polnila. Igrače s trakovi in vrvicami so nevarne, če so ti predolgi. Preglasne igrače ogrožajo otrokov sluh.

Posebno nevarne so igrače, ki vsebujejo slabo pritrjene magnete ali dele z magneti, ki so dostopni in jih otroci lahko pogoltnejo. Magneti se lahko v telesu združijo in povzročijo perforacijo črevesja ali zaporo, ki je lahko smrtna.

Skrita nevarnost so kemikalije

Otroci prihajajo v stik s kemikalijami v igrači z dotikanjem, lizanjem, grizenjem, vdihavanjem ali ob zaužitju. Škodljive snovi tako prehajajo v otrokov organizem in povzročajo alergije, se v njem nalagajo in trajno vplivajo na zdravje in življenje otroka.

"Uporaba nekaterih nevarnih kemikalij je v igračah že dolgo prepovedana ali količinsko omejena, Evropska unija je letos poleti sprejela še strožje ukrepe, a kljub temu jih še vedno najdemo v igračah," pojasnjujejo v ZPS, kjer priporočajo zloženko Varnost igrač.

Tudi sicer na ZPS starše opozarjajo, da naj bo igrača primerna otrokovi starosti oziroma naj ustreza otrokovi starosti in sposobnostim.

Deli novico: