ZORČIČ SVOJO RAZREŠITEV NA DNEVNI RED UVRSTIL KAR SAM: V koalicji zagotavljajo, da imajo dovolj glasov za njegov odhod

Slovenija

Poslanke in poslanci bodo danes na izredni seji predvidoma razpravljali o predlogu za razrešitev predsednika DZ Igorja Zorčiča. To točko je na dnevni red uvrstil sam. Če ne bo kdo predlagal umika točke z dnevnega reda, je pričakovati, da se bo seja zavlekla pozno v noč.

Kolegij predsednika DZ je v ponedeljek soglašal z uvrstitvijo mandatno-volilnih zadev na dnevni red izredne seje, ki se je začela v sredo. Poslanci na njej obravnavajo zadeve, ki so bile sicer predvidene za majsko redno zasedanje, a so dnevni red zavrnili.

Za Zorčičevo razrešitev je potrebnih najmanj 46 poslanskih glasov. Pri prvem poskusu je koaliciji spodletelo, za razrešitev je na tajnem glasovanju in ob obstrukciji večjega dela opozicije zmanjkal en glas. Tokrat v koaliciji pravijo, da imajo dovolj glasov.

Zorčič je v sredo na vprašanje možnosti svojega umika oz. odstopa še pred glasovanjem o njegovi funkciji odgovoril z oceno, da se mora DZ prešteti, tudi če skozi glasovanje o funkciji predsednika DZ. Čeprav se sam s tem ne strinja, je spomnil na izjave v koaliciji, da je predsednik DZ vedno prihajal iz koalicijskih vrst. "Če bo v petek zbranih 46 glasov, vemo, da imamo novo koalicijo," je dodal.

Če bo koaliciji uspelo zbrati zadostno število glasov za Zorčičevo razrešitev, pa utegne kmalu predlagati tudi novega kandidata za predsednika DZ. Ob prvem poskusu razrešitve se je za to mesto največkrat omenjalo vodjo poslancev NSi Jožefa Horvata.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija