ZORČIČ NOVI PREDSEDNIK DZ: "Spoštovati moramo pravila in postopke, eden drugega in krepiti dialog"

Slovenija

Dozdajšnji vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič je bil na tajnem glasovanju z 48 glasovi za in 29 proti izvoljen za novega predsednika DZ. Na tem mestu bo zamenjal prvaka SD Dejana Židana, ki je odstopil po oblikovanju nove koalicije in izvolitvi Janeza Janše za mandatarja.

42-letni Zorčič je pravnik. Do zdaj je bil v parlament izvoljen dvakrat - prvič na volitvah leta 2014, drugič pa leta 2018, ko je tudi prevzel vodenje poslanske skupine SMC.

Zorčič se je po izvolitvi zahvalil za podporo in izrazil hvaležnost, da mu je z izvolitvijo zaupano graditi na dediščini vseh, ki so na funkciji predsednika DZ pisali zgodovino slovenskega parlamentarizma. "Z izvolitvijo ste mi naložili veliko odgovornost, a vedite, da parlamentarne demokracije v teh dveh letih ne bom gradil sam, ampak skupaj z vami," je dejal poslancem.

Izpostavil je še, da bo šlo vsem skupaj bolje, če "bomo sprejemali kakovostne in družbeno sprejemljive odločitve". "Zato moramo spoštovati pravila in postopke, eden drugega in krepiti dialog. Sam bom v te cilje usmeril vse svoje znanje in energijo," je dejal. Dosedanjima predsednikoma DZ v tem mandatu - Dejanu Židanu in Mateju Toninu - pa se je zahvalil za opravljeno delo.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija