ZNOVA KAOS ZARADI KOLESARJEV: Tisoči v kolonah, slaba volja, komunikacije pa nobene (FOTO)

Piran

Kolesarski dogodek Velika nagrada Slovenske Istre je včeraj obremenila že tako preobremenjene ceste med Izolo in Portorožem. Organizatorji pravijo, da so za obveščanje ustrezno poskrbeli, zanimivo pa je, da ne na uradni spletni strani Občine Piran ne na portalu Turističnega združenja Portorož in niti na njihovih družbenih omrežjih o tem, za Istro domnevno zelo pomembnem dogodku, ni bilo zapisane niti besede.

Ko po dveh letih epidemije in z njo povezanimi ukrepi v najbolj turistični občini v državi na prvi sončni vikend v času običajne in vnaprej napovedane nedeljske prometne konice organiziraš še kolesarsko dirko, drugega kot popolnega prometnega kolapsa ni pričakovati. Če pa k temu dodamo še anemičnost piranskih občinskih struktur, občinskega PR-ja in Turističnega združenja Portorož pri obveščanju o namenu in ciljih dogodka in predvsem o tistem, kar se dotakne slehernega občana in obiskovalca, kaj dosežeš? Tipičen primer za učbenike, kako se nepravilno in nepopolno komunicira tovrstne dogodke.

Razvoj turizma ali razjarjeni domačini?

Rezultat pa je še eden – več tisoč razjarjenih domačinov in gostov destinacije, ki so za bore tri kilometre ceste včeraj porabili več kot uro in pol. Odgovori in izgovori, češ da gre za multiplikativni učinek, da tovrstni dogodki prispevajo k mednarodni prepoznavnosti destinacije, da s tem spodbujamo kolesarski turizem in tako naprej, se hitro izjalovijo v očeh in glavah vseh tistih, ki so s svojimi bližnjimi nedeljsko popoldne preživeli v pločevinastih kolonah.

Dogodek je namreč na družbenih omrežjih med domačini sprožil nemalo kritik. Od tistih, ki so se spraševali, komu je namenjen, do tistih, ki se sprašujejo, ali je pametno obremenjevati že tako zelo obremenjene cestne odseke. Nekaj se jih je obrnilo tudi na naše uredništvo, češ da o dirki niso bili obveščeni.

Obveščali so z letaki in na radiu

Organizator dirke, Kolesarska zveza Slovenije, pravi, da so za ustrezno obveščanje domačinov pravočasno poskrbeli prek letakov in obvestil na radiu. Kako bi za informacije o dogodku in z njo povezanimi zaporami izvedeli enodnevni gostje in vsi ostali, ki so, ne vedoč, obtičali v kolonah, pa je drugo vprašanje. Na turističnem portalu destinacije Portorož niti na destinacijskih družbenih omrežjih kot tudi na uradni spletni strani Občine Piran informacije o dogodku, še manj o zaporah, namreč ni bilo.

Dogodek s 150 udeleženci iz 11 držav, ki so bili po besedah Domna Žiganteja iz Kolesarske zveze Slovenije nastanjeni v Portorožu, je za destinacijo, tudi za širšo območje slovenske Istre, najbrž res dobrodošel. Če sta primerni tudi njegova trasa in časovna izvedba, pa je drugo vprašanje.

Slaba napoved prihajajoče turistične sezone

Sicer pa je včerajšnji prometni kolaps samo napoved tistega, kar se bo dogajalo v prihajajočih vikendih skozi celotno turistično sezono. Reševanje prometne problematike v Slovenski Istri je namreč že več let zastalo na ničti točki.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
alfa |  22 .03. 2022 ob  18: 23
ANDREJ PEPKO BEPKO, nihče ni proti športu, GRE SE ZA PRAVOČASNO JAVLJANE, krivi so organizatorji
KoVasJebe |  22 .03. 2022 ob  16: 27
-2
Ištrijan se javlja. Debil nemaren
Andrej_pepi |  22 .03. 2022 ob  12: 26
Drugega kot jokat ne znate. Prokleti lenuhi ki želite mrtvo, nezanimivo mesto. En dogodek na par mesecev se vrsti v vaši gnili dolgočasni občini pa še takrat znate samo jamrat. Glupi istriani, zapite se na njive in ostanite tam ker drugo vas itak vse moti. Moti hrup, moti za 1 uro zaprta cesta, motijo motorji... Čestitke organizatorju da kljub nergačem vztraja pri razvoju športa in kulture
KoVasJebe |  22 .03. 2022 ob  05: 26
-1
ADMIN a si ti mogoce pizdun ki je bil soorganizator tega idijotizma? Glede na to da brises komentarje?
choco |  21 .03. 2022 ob  23: 19
-1
Saj so pravocasno javili.
Jaz sem izvedel, da bodo zaprli mojo ulico, ko sem bil na poti domov ter sem moral parkirati v 3pm.
Kaj ko bi organizator podelil malo odskodnine nam domacinom, ki moremo trpetibto sranje in nimamo od tega nic?
Ko bi nas vsaj obcina vprasala ali si to zelimo ali ne... Naj se furajo po parencani ti biciklisti
alfa |  21 .03. 2022 ob  19: 41
lahko bi vsaj PRAVOČASNO javili da bo to nepotrebno sranje ,ker marsikdo ne bi šel na izlete itd ,ampak bi samo če je nujno šli na pot kot jaz zaradi službe ,tako pa je bilo miljon avtov...2 uri bit v avtu pa še vode ni bilo dovolj, pa tudi če jo imaš je topla, sploh nismo vedeli koliko časa bo trajalo to kurčevo kolesarstvo....me zanima če bodo javili par dni prej za POFUKAN ISTRSKI TEK MARATON, kot da ne morejo teči ali kolesarit po vaseh gor po hribih, ampak oni NE, morajo po ravnem asfaltu, razvajenci jebeš tak izi šport
Stiv Rivs |  21 .03. 2022 ob  17: 02
10
Dajmo priznat, da se v tem delu Istre s turizmom ukvarjajo nesposobneži.
Turistično združenje Portorož je pojem za to.
Že pred leti so za direktorja postavili nekega kovinarja z izkušnjami vodenja free-shopa in je postalo jasno kam bo šel ta naš turizem.
Čemu služi Turistica ?


ManofSteel |  21 .03. 2022 ob  16: 09
-6
Zanimivo je bilo videt koliko folka sledi temu skorupcalu od kolesarjenja...kao folk bo stal v mestu in opazoval kako en pride in gre...? Morem priznat da je zelo zanimiv ta šport...res. Važno da dogaja v Izoli...pa tudi, če večino zaboli kita...za omenjene prireditve, tako kot maraton...sami profiji na maratonu. Resno me zanima, kaki do pogoji za sd udeležit maratonu? Par patika in par krivih nog ali kako že pa tudi, če prehodi cel maraton, a nje.
Prognostik |  21 .03. 2022 ob  13: 03
28
A mislite, dragi občani, da se kdo od teh kolesarjev sekira, ker so zaprli vaše mesto, ali pa poleti tiste mone od maratoncev? Ma briga njih.